От догодина България и Сърбия са с обща гранична жп гара

От догодина България и Сърбия са с обща гранична жп гара

От януари 2006 г. България и Сърбия ще имат обща гранична жп гара, което ще намали многократно времето за престой на пътническите и товарни влакове при преминаването на границата.

Това стана ясно след като в петък вицепремиерът и транспортен министър Николай Василев и министърът на капиталовите инвестиции на Сърбия и Черна гора Велимир Илич подписаха в сръбския Димитровград споразумение за граничен контрол и процедури в жп трафика.

Споразумението е първото от подобен тип на Балканите, предаде БНР. То предвижда да се създаде обща железопътна гранична гара в Димитровград. Вместо сегашните четири последователни гранични проверки на двата гранични пункта – българския и сръбския, общата гранична проверка в Димитровград ще трае между 20 и 30 минути.

Това ще даде възможност за ускорено обработване на пътническите и товарните влакове по направлението на европейския коридор №10, а престоите на влаковете на граничния преход между България и Сърбия, които досега бяха повече от 3 часа, ще бъдат многократно намалени.

Реално общата гара ще започне да функционира от догодина. По експертни изчисления, оттогава пътническият влак от Белград до София ще пътува 6 часа вместо сегашните 9, а товарните влакове ще се обработват максимум за два часа.

Споделяне

Още от Бизнес