Бойко Борисов:

От догодина България вече няма да е най-бедната страна в Европа

”За една или две години никой не може да вдигне икономиката, освен в комунистическите лъжи”

От догодина България вече няма да е най-бедната страна в Европа

От 2013 година България вече няма да бъде най-бедната страна в Европа, обяви в четвъртък в Пловдив премиерът Бойко Борисов. По думите му в момента страната ни върви по правилния път  и така трябва да продължава. Оптимизмът на Борисов идва от публикуваната преди ден годишна класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум (WEF), която отчита, че България подобрява значително позициите си и се придвижва от 74-то до 62-ро място.

Според Борисов държавата ни е постигнала най-добрите нива по отношение на конкурентноспособността и може реално да се очаква вдигане на доходите на българите.

”Всичко, което е направено като приоритет е отчетено и това е една огромна крачка. Именно по този начин се постигат по-големи заплати и пенсии, защото икономиката започва да дърпа напред”, каза премиерът.

”В отчетеното за инфраструктурата на България не са влезли метрото и отсечките по автомагистрала ”Тракия” и въпреки това конкурентноспособността на държавата ни в инфраструктурата е минала напред с 11 пункта, а за финансите – с 15 пункта. Прогнозите са, че през следващата година България ще мине още по-напред – с 15 пункта за инфраструктурата и с 20 – за финансите”, каза Борисов.

”За една или две години никой не може да вдигне приходите и икономиката, освен в комунистическите лъжи”, коментира още  Борисов.

”Много държави изостават след нас. Румъния например е с 20 места след България и усвояват еврофондовете четири пъти по-малко от нас. За ужас на опозицията тези резултати показват, че пътят по който вървим е правилен”, каза Борисов.

В Пловдив премиерът провери хода на строителните дейности на покритата спортна зала, за която правителството отпуска 15 млн. лева. Тя ще е с 12 000 места и ще е втората по големина в страната след зала ”Армеец” в София. ”Досега за нея са дадени 10 млн. лева, а още 5 млн. лева са предвидени в новия бюджет”, каза министърът на финансите Симеон Дянков, който е с премиера в Пловдив.

 По-рано Борисов посети университетската болница ”Свети Георги”, където разгледа четири ремонтирани отделения. Той  посети и СОУ ”Св. Патриарх Евтимий”, където започва строителство на многофункционална спортна зала. Държавата дава за целта 1 млн. лева като пусковият срок на залата е 24 май 2013 година.

Споделяне

Още от България