От догодина и автобусите в София ще имат апарати за електронно таксуване

От първи януари и автобусите в столичния градски транспорт ще бъдат оборудвани с устройства за електронно таксуване на пътниците, съобщи във вторник управителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов.

В момента такива устройства има в тролейбусите и трамваите и функцията им е да регистрира статистически колко пътници с електронни карти ползват линиите на електротранспорта. Електронни карти бяха задължени да си извадят всички пътници, които ползват преференции като пенсионери, инвалиди и учащи.

Замисълът е в бъдеще таксуването да става според разстоянието, което изминават пътниците с градския транспорт. Това ще се регистрира с апаратите.

Във вторник общинските съветници от комисията по финанси и бюджет разгледаха предложението за увеличаването на цените на някои от картите за пътуване в градския транспорт, което бе оповестено миналата седмица.

По думите на Костов, с увеличението на цените ще бъдат получени близо 4 млн. лева допълнително за градския транспорт.

Той каза още, че София очаква да получи от европейската оперативна програма "Регионално развитие" 50 млн. лв. по проект за градския транспорт. С парите ще бъдат купени устройствата за електронно таксуване в автобусите, ще бъдат ремонтирани 600 спирки на градския транспорт, където ще бъдат поставени и електронни табла.

Ще бъдат купени нови тролейбуси и автобуси, ще бъде направен основен ремонт на трамвайното трасе по бул. "България". Част от средствата ще бъдат насочени към изграждането на трамвайна линия продължение на маршрута на линия номер 18 - от Руското посолство през гара "Пионер", по ул. "Н. Габровски" и по бул. "Г. М. Димитров", където от метростанцията ще се включи в старото трасе на линията до кв. "Дървеница".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?