От догодина и V блок на АЕЦ "Козлодуй" минава на ново ядрено гориво

ТВЕЛ готови да участват в търг за доставка

Григориев и Никипелова обясниха плановете на ТВЕЛ

От следващата година и V блок на АЕЦ "Козлодуй" ще заработи с подобреното руско ядрено гориво, което от ноември 2016 г. започна да се зарежда  в VI блок. Това съобщи пред български журналисти Олег Григориев, старши вицепрезидент на руската горивна компания ТВЕЛ, във вторник, по време на втория ден на международното ядрено изложение "Атомекспо", провеждащо се в Сочи. По повод искането на Агенцията по доставките на Евратом към АЕЦ "Козлодуй" да проведе търг за следващите доставки с възможност за диверсификация Григориев посочи, че "ние уважаваме правилата в страните, където работим и ако ЕК иска да се проведе търг, ние ще участваме в него". Той каза още, че ръководството на АЕЦ "Козлодуй" се интересува от всички модификации на ядреното гориво, разработени от ТВЕЛ.

Старши вицепрезидентът по търговските и международните въпроси на горивната компания, част от групата на "Росатом", посочи, че в момента Шести блок на българската ядрена централа работи наполовина зареден с касети ТВС-А12.

Първото зареждане на Шести блок на 25 процента с това гориво стана през ноември 2016 г. Според предварително обявения от централата план, през 2020 г. този реактор трябва напълно да се зареди с новите касети, които съдържат 50 кг ядрено гориво повече, по-високо обогатени са и позволяват маневреност през деня и през нощта на ядрената централа, която в момента е базова мощност в страната.

Вече половината от касетите са подменени, а в момента върви подготовката и на Пети блок, чието първо зареждане с подобреното гориво се очаква да стане през 2020 г., стана ясно от думите на Григориев.

Той допълни, че договорът на ТВЕЛ с АЕЦ "Козлодуй" за свежо ядрено гориво е действащ и в него са фиксирани доставките. Относно изтичането на срока му представителят на компанията каза, че това е търговска тайна, но повдигна завесата като обясни, че в него има различни опции и всичко зависи от решението на оператора АЕЦ "Козлодуй". Според Григориев договорът може да бъде продължен, но може да се обяви и търг.

Такъв със сигурност ще трябва да се обяви, тъй като от Европейската комисия настояват за това.

От АЕЦ “Козлодуй” преди време заявиха за Mediapool, че с Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ ( ESA) е съгласувано да се проведе тръжна процедура за обезпечаване на доставките за безопасната и надеждна работа на двата ядрени блока.

"Времето на провеждане ще бъде съобразено със срока на действащия в момента договор за доставка и наличието на достатъчно възможности за диверсификация. Периодът ще бъде съобразен с утвърдената европейска практика за дългосрочно осигуряване на необходимите доставки на свежо ядрено гориво”, заявиха от АЕЦ "Козлодуй“ .

"Готови сме да участваме във всякакви търгове", каза сега Григориев и допълни, че не се страхуват от конкуренцията.

От американската компания "Уестингхаус" са поискали от АЕЦ "Козлодуй" и от българската Агенция за ядрено регулиране одобрение за провеждане на експеримент с негово свежо ядрено, за да бъде одобрено то за участие в бъдеща процедура за търсене на доставчик.

"Ако те са готови да се състезават с нас, и ние сме готови“, каза Григориев за бъдещата процедура.

На въпрос дали руският производител обмисля да предложи на българската ядрена централа по-ефективно или иновативно гориво, той каза, че ръководството на АЕЦ "Козлодуй" проявява интерес към всички модификации на горивните касети на ТВЕЛ.

Президентът на компанията Наталия Никипелова посочи, че в дългосрочните договори на ТВЕЛ са включени елементи от спотовите пазари, които улавят всякакви движения на цените на урана и това позволява на доставчика да държи ниски  цени. Те са функция и на това, че ТВЕЛ покрива всяка брънка от веригата на производството на свежо ядрено гориво – от добива на уран, до преработката му и производството на горивните касети. "Ежегодно инвестираме десетки милиарди рубли в подобряването на ефективността на производството ни за намаляване на нашите цени и отпечатъка ни върху околната среда", заяви Никипелова.

Тя информира още, че "Росатом“  и ТВЕЛ сформират в Сибир международен алианс за участие на пазара за извеждане от експлоатация на спрени ядрени реактори. Руснаците ще ползват опита си от утилизацията на 20 свои обекта като в същото време разработват нови технологии за справяне с отпадъците след затварянето на атомни централи, каза Никипелова.  

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?