От догодина нови правила при акредитацията на университетите

Вече ще се отчитат щатният брой на преподавателите, публикациите и реализацията на възпитаниците

Анелия Илиева. Сн. БГНЕС

Режимът за акредитация на висшите учебни заведения ще се промени, като новите правила ще влязат в сила най-вероятно през 2015 г., съобщи във Варна в понеделник министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя присъства на откриването на нов Център за електронно обучение в Икономическия университет.

Министър Клисарова обясни, че според варианта на проекта за нова акредитация е предвидено критериите за оценка на университетите да бъдат 11, разпределени в три групи. Така при оценяването на учебния процес ще се има предвид и броят на преподавателите на основен договор в съответното учебно заведение. В момента формата на гостуващи преподаватели е особено силно разпространена, като някои от тях работят едновременно в два или три университета.

В специален раздел ще бъдат обособени критериите за развитие на научна дейност в университетите. Ще се има предвид и броят на публикациите на преподавателите. Това от своя страна ще повиши изискванията за получаване на научни степени и звания във висшите училища.

Министерството планира още при акредитацията да се има предвид реализацията на младите хора на пазара на труда по специалността им.

До две седмици Стратегията за развитие на висшето образование ще бъде внесена в Министерския съвет, обеща проф. Клисарова. Тя посочи, че в този документ е заложено осъществяване на връзка между университетите и бизнеса. Освен това с приемането му ще бъде поставен специален акцент върху качеството на обучението. Идеята е в бъдеще точно от този критерий да зависят поне 20 процента от субсидията за университетите, посочи министърът.

При представянето на новия център за електронно обучение ректорът на Икономическия университет Пламен Илиев посочи, че центърът дава възможност за промяна при кандидат-студентските изпити. Според Илиев те ще се провеждат по електронен път и през цялата година. Инвестицията в центъра е 700 хиляди лева.

Министър Клисарова допълни, че това е първият университет в страната, който въвежда такава модерна услуга. Според нея кандидатстването по електронен път ще облекчи освен младите хора и техните семейства, които ще пестят време и пари. По думите ѝ новата услуга ще привлече допълнително към университета и кандидат-студенти от чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?