От догодина цената на тока ще се увеличава само с инфлацията

След последното планирано поскъпване на тока от 1 юли т.г., от догодина цената на електроенергията ще се променя само в зависимост от инфлацията в страната. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) Константин Шушулов. Той допълни, че сумарната инфлация в България за последните три години е била 4 - 5 процента.

На заседание в понеделник комисията одобри предложението последното фиксирано увеличение на цената на тока отново да засегне само употребените киловатчаса над първите 75. Цената на "социалните" 75 квтч остава 9.8 стотинки, колкото бе и през юли 2002 г., когато започна поетапното увеличение на цената на еленергията за бита. За да се постигне средно увеличение на тока с 10 процента, изхарчените в повече киловати поскъпват с 13.5% и от 1 юли ще се таксуват по 17.4 стотинки. Нощната тарифа ще е 9.3 стотинки за киловатчас.

Във вторник комисията представя своето решение на публична дискусия, а в сряда предложението ще бъде обсъдено в Националния съвет за тристранно сътрудничество, преди правителството да го одобри. Това ще е и последния път, когато Министерският съвет определя енергийни цени.

След увеличението от 1 юли, средната цена на електроенергията в България ще бъде около 6.1 евроцента, а в останалите страни от Европа - 10-20 евроцента, сравни Шушулов.

В интервю пред БНР шефът на енергийния регулатор напомни, че с предстоящото от юли увеличение цената на тока за бита почти се изравнява с еленергията за промишлеността - средно 12.2 стотинки за квтч срещу 12.4 стотинки за промишлеността.

По цял свят цената за битовите абонати, които имат по-неравномерен режим на употреба е по-висока от тази за предприятията. Досега с цената на тока за икономиката ние субсидирахме населението, от 1 юли премахваме кръстосаното субсидиране, каза Шушулов.

За да не се получи ново разминаване в тарифите за бита и за промишлеността, комисията се е отказала сега да актуализира с натрупаната инфлация цената на тока за бизнеса.

Шефът на ДКЕР прогнозира, че сметките за ток почти няма да се увеличат след поскъпването, защото домакинствата вече са се научили да пестят еленергия. Това показала практиката след повишаването на цените от 1 юли м.г.

Той специално наблегна, че е запазена старата цена на първите 75 квтч с обяснението, че така поскъпването на тока ще се поеме от богатите българи, които консумират повече електрическа енергия.

Преди около месец Шушулов лансира идеята, че последното "държавно" увеличение на тока трябва да засегне еднакво както първите 75 квтч, така и консумираната еленергия над тях. Идеята бе и двете ценови тарифи да поскъпнат с по 10 процента.

Днес шефът на ДКЕР обясни, че са се отказали от този вариант заради атаките, които са щели да започнат и защото при приемането на 3-годишния график за поетапно поскъпване правителството е обещало да не пипа първите 75 киловатчаса.

Продължаващото разделяне на тарифите за тока е поредната антипазарна мярка и в бъдеще ще трябва да бъде изправяна, коментира пред БНТ икономистът Лъчезар Богданов. Според него, когато електроразпределителните дружества се приватизират, новите им собственици ще окажат доста силен натиск за промяна на това делене на тарифите за бедни и за богати.

Модерният начин за оказване на помощ на хора в нужда е или директно с финансова подкрепа от страна на правителството, или с целева помощ конкретно за енергийни нужди, напомни Богданов. "Поддържането на социални цени не решава кой знае какъв проблем за голяма част от домакинствата, а от друга страна залага бъдещ проблем в по-нататъшното преструктуриране на енергийния сектор", добави той.

Още преди обсъждането в тристранката от синдикатите обявиха, че няма да одобрят повишението на еленергията. От КНСБ го определиха като ненужно с аргумента, че още след миналогодишното поскъпване на тока продажната му цена е започнала да покрива разходите за производство.

"Това е изкуствено надуване на цените заради предстоящия приватизационен процес на ЕРП-та", коментира Любен Томев, директор на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Според синдиката не се налага увеличение на цената на еленергията, защото тя вече е над заложената в енергийната стратегия.

Томев прогнозира нов ценови шок за домакинствата, защото само 31% от тях успявали да се вместят в евтините 75 квтч. Експертът прогнозира, че след увеличението на цените на ток, парно, жп транспорт и телефон, месечната издръжка на един човек ще достигне 340 лв., а годишната инфлация ще стигне 8 процента.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: