От догодина въвеждат пълната кредитна система в университетите

Наред с оценките студентите вече ще получават и определен брой точки, обособени в т.нар кредитна система. Тя ще позволи бъдещите висшисти сами да избират учебния си план и срока на обучение, предвиждат промени в закона за висшето образование, приети днес от правителството.

Първоначално наред с оценките по задължителните предмети, студентите ще получават кредити по свободно избираемите предмети, за самостоятелната работа, предадените курсови и дипломни работи, за участието им по време на часовете, обясни зам.-министърът на образованието Анастас Герджиков. С натрупването на определен брой кредити ще се признават етапи на обучение, а не само завършената степен, както досега, добави той.

Кредитната система и етапното образование са въведени отдавна в европейските страни.

Според Герджиков, чрез новата система студентите ще станат по-мобилни, защото тя ще им позволи по-лесно да продължат обучението си в чужбина, друг български факултет или университет, а след това при желание да се върнат в предишния. Сега това е особено трудно, защото при прехвърляне се сравняват изпитите във висшите училище и често се налага да се държат приравнителни.

Кредитната система ще влезе в сила от учебната 2004-2005 година.

В проектозакона е предвидено още висшите училища да издават европейско приложение към дипломата, ако студентът пожелае да продължи обучението си или да започне работа в друга държава. Висшите училища нямат право да откажат да издадат приложението, което включва няколко графи.

Акредитирането на университетите вече ще става по професионални направления, а не по специалности, както беше досега, съобщи още зам.-министърът на образованието. Това се налага, защото специалностите растат, но професионалните направления са 50.

Според Герджиков така ще се ускори процесът на акредитиране на висшите училища.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?