От догодина въвеждат пълната кредитна система в университетите

Наред с оценките студентите вече ще получават и определен брой точки, обособени в т.нар кредитна система. Тя ще позволи бъдещите висшисти сами да избират учебния си план и срока на обучение, предвиждат промени в закона за висшето образование, приети днес от правителството.

Първоначално наред с оценките по задължителните предмети, студентите ще получават кредити по свободно избираемите предмети, за самостоятелната работа, предадените курсови и дипломни работи, за участието им по време на часовете, обясни зам.-министърът на образованието Анастас Герджиков. С натрупването на определен брой кредити ще се признават етапи на обучение, а не само завършената степен, както досега, добави той.

Кредитната система и етапното образование са въведени отдавна в европейските страни.

Според Герджиков, чрез новата система студентите ще станат по-мобилни, защото тя ще им позволи по-лесно да продължат обучението си в чужбина, друг български факултет или университет, а след това при желание да се върнат в предишния. Сега това е особено трудно, защото при прехвърляне се сравняват изпитите във висшите училище и често се налага да се държат приравнителни.

Кредитната система ще влезе в сила от учебната 2004-2005 година.

В проектозакона е предвидено още висшите училища да издават европейско приложение към дипломата, ако студентът пожелае да продължи обучението си или да започне работа в друга държава. Висшите училища нямат право да откажат да издадат приложението, което включва няколко графи.

Акредитирането на университетите вече ще става по професионални направления, а не по специалности, както беше досега, съобщи още зам.-министърът на образованието. Това се налага, защото специалностите растат, но професионалните направления са 50.

Според Герджиков така ще се ускори процесът на акредитиране на висшите училища.

Споделяне

Още от България