От ембаргото до прегръдката, Саудитска Арабия се стреми към разведряване в Залива

Саудитският престолонаследник

На вчерашната среща на високо равнище на страните от Залива, прегръщайки лидера на Катар, престолонаследникът на Саудитска Арабия прокарваше сделка за прекратяване на конфликта с Доха. Целта е да се направи опит за укрепване на арабския съюз срещу Иран, макар че заключителната декларация съдържаше само най-общо обещание за солидарност.

Външният министър на кралството заяви, че Рияд и арабските му съюзници са приели да възстановят връзките с Доха, за да сложат край на наложения в средата на 2017 г. бойкот, чрез подкрепяно от Вашингтон споразумение. Но представител на Обединените арабски емирства намекна, че прилагането му ще отнеме време.

Макар че комюникето не съдържаше изрично потвърждение, че е постигната сделка, очевидният пробив даде надежда за премахване на разрива между важни съюзници на САЩ две седмици преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън и в момент на напрежение с Иран.

"Има политическа воля и добронамереност" да се гарантира изпълнението на споразумението, заяви външният министър Фeйсал бин Фархан Ал Сауд на пресконференция и каза, че ОАЕ, Бахрейн и Египет са приели да възстановят връзките с Доха.

Катарският му колега Шейх Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани заяви в Туитър, че лидерите "обърнаха страницата на разногласията".

Но външният министър на ОАЕ Ануар Гаргаш изрази по-предпазлива позиция пред телевизия Ал Арабия, заявявайки, че "трябва да бъдем реалисти по отношение на необходимостта да възстановим доверието и сътрудничеството". По-късно той заяви пред Скай нюз Арабия, че има график за прекратяване на конфликта, но не съобщи подробности.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че САЩ приветстват това, което той нарече "пробив за възстановяване на арабското единство на страните от Залива".

Той добави: "Надяваме се, че страните от Залива ще продължават да решават разногласията си. Възстановяването на пълни дипломатически отношения е наложително, за да може всички страни в региона да се обединят срещу общите заплахи".

До новооформящата се сделка се стигна след усилия за посредничество от страна на САЩ и Кувейт, а американски представител заяви, че Катар ще спре съдебни дела, свързани с бойкота.

Преди срещата в историческия град Ал Ула, в която участваше и високопоставеният съветник на Белия дом Джаред Къшнър, Кувейт заяви, че Саудитска Арабия ще отвори отново въздушното си пространство и границите с Катар. Другите три страни все още не са обявили подобни стъпки.

Повратен момент

В знак на помирение саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани се прегърнаха на пистата, преди да се насочат към мястото на срещата на високо равнище - в огледална сграда, отразяваща пустинния пейзаж.

По-късно шейх Тамим заяви в Туитър, че срещата на високо равнище, в която участва и Египет, е "повратен момент" за блока на страните от Залива.

Фактическият управник на Саудитска Арабия принц Мохамед, който беше председател на краткото събитие вместо баща си, крал Салман, заяви, че споразумението от Ал Ула "потвърждава единството и стабилността на арабските и ислямски страни от Залива".

Той призова към сериозни глобални действия за справяне със заплахата, която според него представляват програмите на Иран за ядрени и балистични ракети и неговите "подривни и разрушителни планове".

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си, търговски и транспортни връзки с Катар заради обвинения, че Доха подкрепя тероризма и се сближава с противника им Иран. Катар отрича обвиненията и заявява, че ембаргото има за цел да ограничи суверенитета му.

В пост в Туитър иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф поздрави Катар за "успеха на смелата му съпротива срещу натиска и изнудването".

Работа по телефона

Администрацията на президента Доналд Тръмп настояваше за намиране на решение и отваряне на въздушното пространство. Къшнър водеше разговори по оформящата се сделка до ранните часове на понеделник, каза американският представител.

Дипломати и анализатори казаха, че Рияд също така подтиква някои колебаещи се свои съюзници да покажат на Байдън, че е отворен за диалог. Байдън беше казал, че ще възприеме по-твърда линия спрямо кралството по някои въпроси, включително правата на човека и войната в Йемен.

"Това (споразумение) изглежда е по-скоро израз на желание да се изпревари натиска на бъдещата администрация на Байдън, отколкото на искрен стремеж към уреждане на конфликтите", заяви Емадедин Бади, старши сътрудник на Атлантическия съвет.

Всички тези страни са съюзници на САЩ. В Катар се намира най-голямата американска военна база в региона, в Бахрейн е базиран Пети американски флот, а в Саудитска Арабия и ОАЕ са разположени американски войски.

Другите страни бяха поставили на Доха 13 искания, включително закриване на телевизия Ал Джазира и на турската база в Катар, прекъсването на връзките с Мюсюлманските братя и отслабване на връзките с Иран.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?