От февруари поскъпва водата в Русе, Варна и Исперих

От февруари поскъпва водата в Русе, Варна и Исперих
От началото на февруари поскъпва водата за бита и промишлеността в Русе, Варна и Исперих, стана ясно при обсъждането на проекторешенията за това на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във вторник. За Русе се очаква повишението за населението да е 25 на сто, във Варна с близо 7 на сто и в Исперих – с 11 на сто.

Русенци ще плащат по 1,35 лв. с ДДС за куб. м. ДКЕВР е уважила изцяло исканото от водния оператор повишение на цените, но в замяна дружеството ще трябва да намали до 2009 г. общите загуби на вода до 43 на сто. В момента от снабдителната мрежа изтичат 47 процента от доставяната питейна течност.

Клиентите на ВиК-Варна се предвижда да плащат по 1,73 лв. за куб. м. Регулаторът е понижил исканите от дружеството цени в размер на 1,81 лв./куб. с ДДС Дружеството, което в момента губи 62 на сто от течове и кражби, ще трябва в идните две години да намали със 7 процента загубите си. Управителят на ВиК-Варна Валентин Вълканов заяви след заседанието, че дружеството може да се справи с по-високото потребление през лятото, без да се налага режим

В Исперих от следващия месец водата ще струва 1,96 лв. за куб. м с ДДС. Предложената от ДКЕВР цена за окончателно одобрение е малко по-ниска от внесеното от дружеството заявление за нова стойност от 2,04 лв./куб. м с ДДС. В момента дружеството изгражда канализационна мрежа, загубите на вода са 60 на сто и също трябва да бъдат намалени.

Споделяне

Още от Бизнес