От функционална страна разузнаването трябва да е към президента

От функционална страна разузнаването трябва да е към президента
От функционална гледна точка е по-добре разузнаването да бъде към президентската институция, заяви в понеделник съветникът на премиера и секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет Румен Миланов.

Той съобщи, че до края на седмицата трябва да бъде представен проекта за Стратегия за национална сигурност, в който е залегнало създаването разузнавателна общност. В момента разузнаването е разделено на военно – Служба "Военна информация" към министъра на отбраната и цивилното – Националната разузнавателна служба (НРС), която е към президента.

"Ако се прецени тези две служби да се обединят, което има своята логика, това ще трябва да бъде един процес, една програма, не едно механично събиране, защото всички сътресения в този сектор, които се правят, обикновено носят повече негативи, отколкото ползи", коментира Миланов пред pro.bg.

Военният министър Аню Ангелов вече изрази личното си мнение, че евентуалната служба, която ще обедини разузнаването трябва да бъде на подчинение на изпълнителната власт. Подобно становище споделят и редица експерти, които в последните години се занимават с реформите в сектора на сигурността.

Не така смята Румен Миланов.

"Ако погледнем от чисто функционалната страна, може би по-добре да е към президентската институция. Обаче, и то най-вече служби примерно като Националната служба за охрана. Но тук има редица правни въпроси, които трябва да бъдат отработени, функциите на президента като институция. Ние не визираме сегашния президент или бъдещия, това също трябва да се отработят тези неща и тогава вече ще има яснота, кой ще се реши. Моето мнение няма нищо общо и функционалното със законовата уредба, която е дефинирана в конституцията", посочи премиерският съветник.

"Ако разсъждаваме от гледна точка пък на изпълнителната власт, имат изпълнителни функции тези служби и трябва да са към изпълнителната власт", продължи Миланов.

Миналия месец премиерът Бойко Борисов каза, че закон за НРС, НСО и военното разузнаване ще има, когато изтече мандатът на президента Първанов, защото ако сега се приеме закон за службите, подчинени на Първанов, щяло да се изтълкува като лична атака.

Борисов освен това смята, че като се пипат правомощията на президента, трябва да се има предвид, че един ден и ГЕРБ може да има свой президент.

Според Миланов тълкуване в посока "отнемаме" на службите от Георги Първанов е "много несериозно".

"Мисля, че това не е най-важното", посочи Миланов, като добави, че едва ли може да се стигне до напрежение по въпроса между институциите.

Предстои проектът на стратегията да мине през обществено обсъждане, както и през Консултативния съвет за национална сигурност, който се свиква от президента Георги Първанов.

Държавният глава вече разкритикува идеята за сливането на службата. Според него не трябвало да се експериментира в момент, в който и “Военна информация“ и НРС са "в кондиция, вършат си добре работата".

"Интересното е, че по същество най-напред в тази стратегия за национална сигурност се поставя гражданинът, неговите организации, обществената сигурност като цяло, сигурността на държавата. Това е една симбиоза между гражданин, общество и държава, но проблемът и сигурността на гражданина отива на преден план. Защото не може да имаме сигурна държава, ако нямаме сигурен гражданин, казано, така, повече с метафората", разясни основните точки в стратегията премиерският съветник Румен Миланов.

Бившият шеф на НСО и НСБОП представи и анализ на полицейските акции под егидата на правителството на Бойко Борисов.

След като преди две седмици в интервю за в. "Труд" той обяви, че "не ни трябва полиция, скрита зад маски" и че макар да одобрява предприетите спецоперации, но не и стила им, сега Миланов изрази несъгласие с коментара на списание "Икономист" за опасност от полицейска държава в България. Според премиерския съветник изданието "не е в час".

"Не, ние не сме полицейска държава. Значи, който казва, че България е полицейска държава, въобще не знае параметрите на една полицейска държава. А има цяла наука полицестология, която може да отговори на тези въпроси", посочи Миланов.

Бойко Борисов обясни от своя страна появата на статията с това, че списание "Икономист" ползва източници от българи.

"Никога не може да уцелиш всичкото точно както е, винаги ще имаш някакви отклонения. Затова даже в математиката има средно квадратично отклонение, средна грешка в дадени проценти в статистиката. Ами, ако няма акции - защо пък няма акции, като има акции - защо пък има акции?", заяви още Миланов.

Той посочи, още, че "най-ценното за обществото от акциите ще бъде видяно в съда". Освен това според Миланов е нужно формирането на специализиран съд за делата срещу организирани престъпни групи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?