Мненията в БСП:

От “имаме подкрепа” - до правителство с ГЕРБ, но без ДПС

Михаил Миков, Сергей Станишев и Георги Първанов по време на поклонението пред тялото на Александър Лилов

Ръководството и вътрешната опозиция в БСП се разделиха на две в позицията си за оставането на власт на формацията и протестите, които във вторник вечер ескалираха.

Според председателя на социалистическата формация правителството се радва на обществена подкрепа и необходимост от оставка няма. Опонентите му в БСП, обаче смятат, че минималното необходимо е диалог с ГЕРБ и ангажимент за нови избори идната пролет.

По-смелите гласове в партията са за общ кабинет на социалистите с Борисов, който да изолира ДПС от властта.

Правителството все още се радва на необходимата подкрепа да съществува, въпросът за оставката не стои на дневен ред, а кога ще бъде обсъден не е ясно. Това стана ясно от думите на лидера на БСП Сергей Станишев, според когото протестът вече не е симпатичен, а обслужва ГЕРБ.

Според председателя на Народното събрание Михаил Миков пък страната ни се връща в неандерталските времена на политиката. Изводът си шефът на парламента направи по повод поклонението пред знаковия за БСП Александър Лилов, който почина преди дни. Миков обяви, че никой от лицата на десницата не е оставил едно цвете пред покойника.

Председателят на парламента не отговори на въпрос защо ръководството на БСП намираше за приемливи силовите протести срещу ГЕРБ, а тези срещу социалистическата партия оценява негативно. “Като призив ли да разбирам въпроса ви”, попита той по повод цитат на Сергей Станишев от преди две години. Тогава лидерът на левицата обясни, че ако ГЕРБ не си тръгнат по мирен начин има и други средства.

Мнението на ръководството на БСП, част от което са и Миков, и Станишев, обаче се сблъска с вътрешнопартийната опозиция. Непримиримите доскоро противници Татяна Дончева и Румен Петков, демонстрираха завидно сходни позиции.

Татяна Дончева: Орешарски – счетоводител, Станишев заразява с липса на разум

Според бившата депутатка “след снощи вече трябва да се обяви дата на следващи избори, в едно разумно бъдеще – може би следващата пролет”. И според нея, и според ексвътрешния министър трябва да се свършат пет-шест важни неща, преди да се пристъпи към следващ вот.

Според Дончева БСП и ГЕРБ трябва да направят стъпки за общо управление до близки парламентарни избори. “Намирам за разумна формулата на Димитър Попов – когато заедно действат антиподи, но все пак ползващи се с обществено доверие и подкрепа”, обобщи бившата депутатка. Дончева смята, че БСП и ГЕРБ могат да изолират ДПС и движението да не влезе в подобно правителство. “Уважавам ДПС, но в последно време е чиста клиентела. Щом Камен Костадинов и Пеевски са флагманите на правата и свободите на България – няма какво да говорим”, коментира тя. “Става дума просто за обслужване на бизнес интереси на една малка група”, описа тя още профила на партията.

Дончева уточни, че продължава да смята Бойко Борисов за мутра, но той така или иначе е парламентарно представен. “Да – миналото му е на мутра, ама има исторически реалности и те трябва да се уважават, а страната да се успокои, а държавната администрация да заработи”, каза още тя. Според нея, обаче подобни настроения в партията няма.

Давайки редица исторически примери с действията на покойния Александър Лилов и на сдаването на властта от Добрев и Първанов, Дончева обясни, че очевидно този път социалистическата партия не иска да отстъпи. “Ако не отстъпим ще стане катастрофа”, заяви още тя.

“Не можеш да управляваш въпреки хората, на пук и на инат. Няма някакво значение как си избран дали е законно и прочие”, смята още социалистката. Дончева коментира и тезата на съпартийците си, които често напомнят колко грешки на Бойко Борисов са простени, а Пламен Орешарски не получава толеранс. “То така е и в любовта – обичаш някого, склонен си да му прощаваш, не обичаш – не прощаваш”, изпадна в житейски промишления Дончева.

Тя коментира още, че Станишев няма да подаде оставка от лидерската позиция в социалистическата партия. “По-лошото е, че той заразява Националния съвет с липса на разум. Не може една партия да се третира от него, като от собственик по нотариален акт”, допълни тя.

Според нея премиерът Пламен Орешарски се държи като счетоводител. “Трябваше Пламен 100 пъти да излезе и да каже на хората нещо, не Станишев, не Кутев, а Пламен - той е главата на това правителство”, смята Дончева. “Кажи им “аз разбирам, че не ме харесвате, но за това време ще направя еди-какво си”, а не БСП да твърдят, че са за четири години, защото са законно избрани – нека да пробват”, обясни тя.

Румен Петков: Правителство с ГЕРБ ще е катастрофа

За разлика от Татяна Дончева, колегата ѝ Румен Петков бе по-обран в препоръките си за сътрудничество с ГЕРБ. Според него не трябва да има общо правителство а съгласие по няколко приоритета и дата за избори – следващата пролет.

Бившият вътрешен министър смята, че общ кабинет между двете формации ще е катастрофа за политическия морал у нас. “На каквито и заигравки да са способни определени политици, колаборация между двете партии ще доведе до ликвидирането им – това е малкият проблем. Една такава колаборация ще покаже, че няма цена, която не сме готови да платим в името на властта”, каза още Петков.

Според него БСП като мандатоносител трябвало да опита да постигне диалог. “И то не със закачливи фрази - кеф ни в зала Изток, кеф ни в зала Запад (Станишев покани ГЕРБ на разговори в парламента с такава фраза – бел. ред.). Добре, че не ги пратихме в залата до Огледалната (бел.ред – стола на парламента) – там нещата щяха да добият специфичен характер на диалога”, обобщи Петков.

Той смята, че липсата на диалог е основен проблем и на БСП, и на президента Росен Плевнелиев, който не се държал като обединител на нацията, а като квартален мениджър.

Нажежената ситуация около протестите не пожела да коментира президентът с изтекъл мандат Георги Първанов. След поклонението пред Лилов той отказа да говори по темата с мотива, че “моментът не е подходящ”. С подобен аргумент от журналистически въпроси избяга и заместник-председателят на парламента Мая Манолова. Тя обаче реши да обобщи отказа си в многострадалното изречение: “Животът и смъртта са по-важни от злободневното ежедневие”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?