От избирателните списъци отпадат 700 000 българи

От избирателните списъци отпадат 700 000 българи

От списъците за президентските избори ще бъдат заличени около 700 хиляди имена на българи в чужбина, затворници и хора, поставени под запрещение, както и починалите от последните избори досега хора. Това съобщи в понеделник във Варна Татяна Мичева, началник на сектор "Регионални бази данни" в ГРАО на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. При балотаж ще има актуализация на списъците, каза още тя по време на обучение на общински и областни административни служители по повод предстоящия вот.

Във връзка с провеждането на президентските избори на 22 октомври Министерството на държавната администрация и административната реформа ще обяви четири обществени поръчки, допълни министър Николай Василев, който също бе във Варна.

Срокът за предлагане на оферти за изработването на изборните книжа е до 8 септември. Фирмите, които искат да изработят прозрачните урни за гласуването ще могат да подават документи до 11 септември. Кандидатите ще трябва да направят 13 500 избирателни кутии, които ще бъдат разположени в бъдещите около 12 хиляди избирателни секции. За изработката на също 13 500 печата за урните ще се приемат предложение до 12 септември.

Министерството има готовност да започне и конкурса за изработване на интегралните бюлетини, но след като бъдат изяснени всички подробности, посочи Василев. По думите му има план за действие и в случай, че конкурсите за четирите обществени поръчки бъдат оспорени. Василев подчерта, че процедурите ще са максимално прозрачни, а офертите ще се отварят публично.

За провеждането на изборите са предвидени 19 985 500 лв., припомни Василев. От тях 3,6 милиона са за организационно-техническа подготовка и осигуряване на работата на районните и секционните комисии, на областните и общинските администрации.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?