От какви оръжия има нужда украинската армия?

От какви оръжия има нужда украинската армия?

В очакване на днешното посещение на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Киев Украйна се надява САЩ да обявят, че ще ѝ доставят американски смъртоносни оръжия, с които да надвие проруския бунт в източните региони. Какви са обаче нуждите на Киев и какво може да осигури Вашингтон?

През ноември САЩ вече отпуснаха на Украйна военна помощ за 118 милиона долара, но до момента са ѝ доставяли само бронежилетки, медицинско оборудване или например радари.

Украйна е сред най-големите производители на оръжия в света, но има нужда от модерни въоръжения, за да се изправи срещу бунтовниците, екипирани от Москва според обвиненията на Киев и Запада.

"Калашници имаме достатъчно", заяви в сряда украинският външен министър Павло Климкин на неформална среща със западни журналисти. "Нуждаем се от модерна техника: средства за свръзка, устройства за радиосмущения, радари. Апаратура, необходима за една съвременна армия", посочи той.

Още повече че според Климкин, сепаратистите "имат възможности да подслушват нашите комуникации, за да коригират после стрелбата" срещу украинските позиции.

Противотанкови ракети

Независими американски мозъчни центрове публикуваха в понеделник доклад, разработен от бивши високопоставени представители на НАТО и посланици на САЩ в Украйна, в който приканиха Щатите да изпратят оръжия на Киев. Защото Западът според текста трябва "да увеличи рисковете и цената" за Русия, ако бъде предприета нова офанзива в Източна Украйна.

"Това означава пряка военна помощ в обем, далеч надхвърлящ досегашните доставки и включващ "летални" отбранителни оръжия, за да може Украйна по-добре да се отбранява самостоятелно", пояснява документът. Споменава се за помощ на обща стойност три милиарда долара, от които един милиард "възможно най-скоро".

Говори се за доставка на оборудване като радари за артилерийско разузнаване, дронове и системи за електронни смущения, както и противотанкови ракети, крайно недостигащи на Украйна.

Според авторите Вашингтон ще проучи по-специално възможността да снабди Киев с мощни противотанкови ракети "Джавелин", способни да поразяват и бункери. Разрушителният ефект от употребата им пролича по време на войната в Ирак през 2003 г., когато стреляха с тях по танкове Т-72 съветско производство, използвани от иракската армия.

В доклада се твърди, че САЩ трябва да изпратят на Киев и радари, с които може да се откриват комплексите за залпов огън "Град" с обсег "30 до 40 километра", широко използвани от сепаратистите.

За украинската армия според доклада ще са полезни и разузнавателни дронове - безспорно ценна придобивка, за да следи придвижването на отцепнически войски през равнините на Източна Украйна, както и автомобили "Хъмви", осигуряващи "мобилност, скорост, надеждност и защита на бойното поле".

Не става дума обаче само за "смъртоносна" помощ от САЩ. Ранените украински бойци - в 70 от случаите при артилерийски или минометен обстрел, може да оцеляват по-често, ако ги настаняват в полеви болници, добавят експертите. Те твърдят, че медицинските структури на украинската армия са "сравнително слаборазвити и финансирани далеч под необходимото".

"Други членки на НАТО трябва да съдействат за екипиране на украинските части със старо съветско оборудване, съвместимо с техниката на украинската армия, по-специално за противовъздушна отбрана". Защото "да се снабди Украйна с американски зенитни оръжия ще струва скъпо, а за да се интегрират те в нейната система за противовъздушна отбрана, ще е нужно време", заключава докладът.

Павло Климкин открито призна какви цели си поставя Украйна. "Невъзможно е да спечелим война срещу Русия. Важното е да не я изгубим", заяви той и допълни, че се надява Джон Кери да съобщи в Киев за предстоящи доставки на американски оръжия.

"В момента се обсъжда евентуална военна и техническа помощ и много силно се надявам тя да стане факт", заключи той.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят