От какво се опасяват англичаните след премахването на трудовите ограничения

От какво се опасяват англичаните след премахването на трудовите ограничения

След като първо се оплакваха, че румънците и българите ще залеят страната им, сега англичаните се питат кой ще бере плодовете и зеленчуците в Обединеното кралство. Трудовите ограничения ще изтекат в края на 2013 г., така че румънците и българите вече няма да искат да работят в земеделието, а ще се насочат вероятно към по-сигурни и по-добре платени работни места.

Консултативният комитет за имиграцията /MAC/, държавен орган в рамките на Граничната агенция на Обединеното кралство, който съветва правителството по проблемите на имиграцията, публикува на 14 май доклад, който предупреждава, че от момента на вдигането на ограниченията за румънци и българи английските фермери рискуват да останат без работници и цените на плодовете и зеленчуците може да се увеличат с 10-15 процента.

В момента Схемата за сезонни работници в земеделието /SAWS/ позволява на около 21 00 румънци и българи да идват във Великобритания годишно за най-много шест месеца. Изглежда, че програмата е ключова за магазините и пазарите във Великобритания. Без нея ягодите, салатата, ябълките и крушите ще бъдат "made in Spain", например (или на което и да е друго място, където работната ръка е по-евтина и транспортът не е скъп), или ще бъдат "made in Britain", но много по-скъпи.

Схемата, разработена от правителството, гарантира евтина и добра работна ръка. Но какво ще се случи през 2014 г., когато вече няма да има смисъл от нея, защото двете визирани категории ще могат да влизат и работят във Великобритания, когато си искат.

В доклада, публикуван във вторник, се посочва, че най-вероятно през първата година след вдигането на ограниченията, а може би дори и през втората, британските фермери няма да имат проблеми с наемането на сезонни работници, защото румънците и българите ще използват сезонната работа, за да си стъпят на краката, докато намерят нещо по-добро. А после?

Кой ще бере плодовете и зеленчуците във Великобритания? Със сигурност не англичаните, и не го казвам аз, един обикновен гражданин, при това румънски, а фермерите и властите. "Беше ни казано, че местните власти са привлекли няколко кандидати, но като цяло местните хора работят във фермите много кратко време, не през целия сезон", се посочва в доклада на MAC, от което става ясно, че фермерите губят пари за набиране на персонал и обучение.

Какво казват производителите? "През годините сме се опитвали да наемем работна ръка от Обединеното кралство, правили сме много интервюта, но с малък успех. Например през 2012 г. направихме интервюта с 18 души и им предложихме работа. Трима местни жители дойдоха само един ден, 10 не дойдоха въобще, двама чужденци останаха само една седмица, а трима други чужденци, които не се бяха установили във Великобритания, бяха повече от щастливи да останат на работа."

Броят на работниците в земеделието във Великобритания е в спад от десетки години. Сезонната работна ръка е съставена преобладаващо от служители, идващи чрез SAWS, румънци и българи или поляци, словенци, словаци, принудени от безработицата в страните си или привлечени от по-високите доходи в Обединеното кралство в сравнение със заплатите у дома.

Фермерите казват, че работниците от групата A8 (Чехия, Естония, Полша, Литва, Латвия, Словакия, Словения, Унгария) са намалели след вдигането на трудовите ограничения, значи вероятно същото нещо ще се случи и с тези от групата A2 - Румъния и България - от началото на 2014 г.

Освен това, сондажите показват, че румънците и българите не са много заинтересувани от Обединеното кралство, а са привлечени по-скоро от Италия, Испания, Германия. И макар че постоянно се оплакват от броя на имигрантите, англичаните не поглеждат собствените си статистики. А те сочат, че броят на имигрантите от групата A8  е намалял от 87 000 годишно през декември 2007 г. на 16 000 годишно през декември 2009 г. Значи кой казва, че румънците и българите ще се втурнат? Още повече, че много от тях вече са тук. Само че след 2014 г. вече няма да искат да берат ягоди и домати, може би ще поискат да правят нещо, за което са учили, може би ще поискат по-високи заплати, по-добри условия.

Няма проблеми, намерено е решение. Националният съюз на фермерите предлага привличане на студенти по земеделие от Украйна. Но не тези, които са последна година, защото те няма да имат мотив да се върнат вкъщи. Така Обединеното кралство ще се уреди с украински студенти, идеални за бране на ягоди и салата, и то само сезонно.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?