От Камарата на лордовете настояват за втори референдум за "Брекзит"

От Камарата на лордовете настояват за втори референдум за "Брекзит"

Членове на Камарата на лордовете настояват за втори референдум за Брекзит, пише британският вестник "Дейли Експрос", цитиран от Фокус в петък.

Един от перовете дори е призовал ръководителите на кампанията за напускане на ЕС Борис Джонсън и Майкъл Гоув да бъдат "лишени от свобода" за предполагаеми "лъжи" в хода на гласуването за Брекзит през 2016 година.

Но представител на правителството предупреди, че исканията за така нареченото "народно гласуване" по споразумението между Обединеното кралство и ЕС рискува да провали преговорите.

Министърът в правителството Лорд Каланън заяви: "Съществува сериозен риск продължаващата кампания за отмяна на референдумното решение за напускане сериозно да подкопае нашата преговаряща позиция, ако тези от другата страна вярват, че можем да променим намерението си. Подобно искане рискува дълбоки конституционни, правни и политически трудности, които биха били отклонение от усилията на правителството да осигури най-добрата сделка за Обединеното кралство".

Старши служител на кабинета на премиера отхвърли и исканията за втори референдум.

А Официалният говорител на Тереза Мей заяви: "Министър-председателката много пъти е казвала, че народът е казал своето мнение. Това беше най-голямото демократично волеизявление в историята на страната".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят