От културата до спорта ОАЕ и Катар водят люта битка за световно влияние

Лувърът в Абу Даби

С Лувъра в Абу Даби, музей с универсална мисия и архитектурно бижу, Обединените арабски емирства се надяват да разширят културното си влияние отвъд Персийския залив и да нанесат удар на Катар - "братът неприятел", който използва силата на спорта като средство за влияние, но чийто имидж е накърнен.

В тази безмилостна битка за световна слава парите от петрола и газа - макар не така изобилни в последните години - захранват надпревара в културните, медийните и спортните проекти, които развиват понятието "мека сила".

Съществува битка за "хегемония в "меката сила" между монархиите в Залива", "конкуренция за инвестициите, туризма и имиджа", обяснява Андреас Криг, анализатор към Кралския колеж в Лондон.

Дубай, икономическата столица на Емирствата, вече навлезе в поствъглеводородната епоха и спечели сериозна преднина в разнообразяване на имиджа си спрямо Абу Даби и Доха, залагайки на услугите, бизнеса и туризма, допълва той.

С територия колкото Шотландия, ОАЕ, чиято политическа столица е Абу Даби, има население от 10 милиона души, 12 процента от които - местни. Четвърти по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), страната разполага с доказани залежи от 98 милиарда барела петрол.

Катар, който е с една трета от големината на Белгия, има 2,6 милиона жители, от които 13 процента са местно население. Той е най-големият износител на втечнен природен газ и разполага с третите по големина в света залежи от газ след Иран и Русия.

ОАЕ и Катар следват стратегия за регионално утвърждаване и с инвестиции, възлизащи на милиарди евро, дипломацията им полага усилия да разшири популярността им.

Така беше през 2010 г., когато Катар спечели правото да организира Световното първенство по футбол през 2022 г., както и през 2013 г., когато Дубай спечели организирането на Световното изложение през 2020 г.

"Пари Сен Жермен" срещу "Манчестър сити"

В сферата на спорта от 2011 г. Катар притежава футболния клуб "Пари Сен Жермен" (ПСЖ), а през лятото купи двама от най-добрите футболисти в света - Неймар и Килиан Мбапе - за 400 милиона евро.

BeIn Sports, също собственост на Катар, се превърна в световна група телевизионни канали с права за всички големи европейски шампионати.

Двадесет години по-рано заработи "Ал Джазира" - голяма катарска медия и средство за разширяване на влиянието, която увеличи аудиторията си с Арабската пролет, но е обвинявана от Абу Даби, че популяризира "политическия ислям" и "враждебни" към другите монархии в Залива виждания.

Емирствата, които през април учредиха "Съвет за меката сила", за да "засилят взаимодействието със света", също са много активни в спорта. От 2009 г. Абу Даби е част от световната верига състезания Гран при на Формула 1.

От 2008 г. шейх Мансур Ал Нахаян, член на управляващата фамилия, е собственик на футболния клуб "Манчестър сити". "Меката сила" на ОАЕ се упражнява по стадионите и с футболните екипи пред милиони запалянковци.

Дубайската авиокомпания "Емирейтс" даде името си на стадион в Лондон (на който тренират футболистите от "Арсенал"), а авиопревозвачът от Абу Даби "Етихад" даде своето на други два стадиона, единият от които - на "Манчестър сити".

"Емирейтс" е спонсор на футболните екипи на "Арсенал", "Хамбург" и "Реал Мадрид". Парадоксално, но играчите на ПСЖ продължават да носят екипи "Летете с Емирейтс" - "договор до 2019 г.", обяснява дубайската компания.

"Съперничество между принцове"

Легендарното съперничество между Емирствата и Катар се задълбочи през юни, когато Абу Даби, Бахрейн, Саудитска Арабия и Египет прекъснаха отношенията и наложиха ембарго срещу Доха, обвинявайки я, че подкрепя екстремистки групировки. Те поискаха и закриването на "Ал Джазира".

Последва медийна война, подчертана миналия месец от изявления на държавният министър на ОАЕ на външните работи Ануар Гаргаш, поставил негласно под въпрос възлагането на "Мондиал 2022" на Катар.

Организирането на подобна проява трябва "да включва отхвърляне на политиката в подкрепа на тероризма", каза той, веднага след което Катар осъди "позорната завист" на Емирствата.

"Световната купа, както и нашият суверенитет, не подлежат на преговори", предупреди Доха.

В тази братоубийствена война и двете страни дадоха жертви, казва Матийо Гидер, преподавател по арабска геополитика в Парижкия университет.

"Въпросът за тероризма е само претекст, който разкрива мащаба на съперничеството между младите принцове от новото поколение, което е лош знак за бъдещето на района", отбелязва той.

Даването на домакинството на "Мондиал-2022" на Катар бе съпътствано от обвинения в корупция, редовно отхвърляни от Доха.

На 13 октомври ФИФА съобщи, че е започнала предварително следствие срещу Насер ал Хелайфи, главен изпълнителен директор на BeIN Media - и ПСЖ - за условията, при които са придобити телевизионните права за Световните първенства през 2026 и 2030 г.

В Абу Даби властите мислят мащабно. На остров Саадият, до Лувъра, проектиран от френския архитект Жан Нувел, се очаква да се появят още два престижни музея, чието изграждане е поверено на архитектите Франк Гери и Норман Фостър.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят