От лятото болниците ще се отчитат електронно

От лятото 154 болници ще изпращат отчетите си до Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) по електронен път, каза пред журналисти в сряда директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Това ще стане чрез специален болничен софтуер, разработен по проект на Световната банка на стойност близо 1.4 млн. евро.

Очаква се през юни да се включат още 92 лечебни заведения и да бъдат обучени около 350 експерти от регионалните здравни каси. В момента някои от големите болници също се отчитат онлайн, но това не важи за повечето лечебни заведения, които все още обработват данните предимно на хартия.

По думите на експертите с новия софтуер болниците ще могат да обработват болничните листове на пациентите максимално бързо – до 4 минути. Освен това компютърната система ще позволи на НЗОК да прави справки за броя на преминалите и хоспитализирани болни, каква диагноза им е поставена и как са били лекувани. Касата ще има и по-бърз достъп и до финансовите отчети на болниците.

Целта е управлението на лечебните заведения да стане по-прозрачно и да се предотвратят злоупотребите с парите, получени от НЗОК.

По думите на Тодорова софтуерът ще позволи да се остойностят всички дейности по различните клиничните пътеки. Така касата ще може по-лесно да формира на бюджета си за следващата година, обясни тя.

Директорите на болниците обаче бяха резервирани в коментарите си за новия софтуер, макар че подчертаха необходимостта най-после всички лечебни заведения да бъдат свързани в единна мрежа. Според някои от тях новата система ще облекчи работа единствено на НЗОК.

По думите на д-р Димитър Димитров, директор на болница “Св. Анна”, за да изградят цялостна информационна система, големите болници трябва да намерят до 1 млн. лева. НЗОК ни даде 25 компютъра, но на нас ни трябват около 200, за да имаме ефективна информационна система, обясни той.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?