От май ще заработи новата система за управление на въздушното движение

Завършен е първият етап от въвеждането на новата система за многорадарна обработка на информацията при обслужване на въздушното движение. Това обяви в понеделник генералният директор на "Ръководство на въздушното движение" (РВД) Цветан Дилов, в присъствието на вицепремиера и министър на транспорта Николай Василев, италианския посланик в България Джан Батиста Кампаньола и други.

Новата автоматизирана система, доставена от италианската фирма "Аления Маркони Системс", ще заработи от началото на май. Тя може да обслужва по 140 - 160 самолета едновременно във въздушното пространство над България. По време на тестванията системата е контролирала 360 полета едновременно.

Няма промяна в цената на проекта, която е 29.665 млн.евро, съобщи Дилов. От тях РВД е платило на "Аления Маркони" около 16 млн. За доставено преди края на срока оборудване предприятието дължи 7 млн. на италианската компания.

Транспортният министър оцени оборудването като едно от най-модерните в света и напомни, че програмата се осъществява в тясно сътрудничество с европейската организация за безопасност на въздухоплаването - Евроконтрол, на чиито изисквания отговаря, и се подпомага финансово от Европейската инвестиционна банка.

Според Николай Василев, новата система ще осигури необходимия капацитет и ниво на безопасност за прогнозираното увеличение на трафика в периода до 2015 година. С нея ръководителите на полети ще разполагат с най-модерните средства за анализ на въздушната обстановка, за откриване на потенциални конфликти и тяхното предотвратяване.

По думите на Цветан Дилов, системата е пригодена да реагира до 20-25 минути преди появата на потенциален конфликт. При ползваните в момента системи от РВД, сигналите за конфликт идват минута преди самолетите да нарушат правилата за безопасност.

Новата система дава възможност и за автоматизирана координация между гражданската и военната въздушни системи.

С приемането на новата система завършва и първият етап от изпълнението на договора с италианската фирма "Аления Маркони Системс", подчерта министър Василев. Предстоят втори и трети етап, предвиждащи модернизиране на хардуера и софтуера на системата и внедряване на нови, още по-модерни функции. Транспортният министър подчерта, че има уверенията на фирмата, че проектът ще бъде реализиран до края на тази година.

Според Василев, инвестициите в новата техника са в подкрепа на инициативата на България за развитие на Единен център за управление на въздушното движение над Балканите, заедно с този в Бриндизи, Южна Италия, за което страната ни ще разчита на политическата подкрепа на Италия.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: