От май стартират заемите за саниране на жилища, обеща Ерменков

От май т.г. ще могат да се теглят нисколихвени кредити за подобряване на енергийната ефективност в жилищата, съобщи директорът на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков в петък.

Сумите от 500 до 5000 евро могат да бъдат теглени за подмяна на дограма, топлоизолация или електрически уреди, които консумират много ток.

Лихвата по заемите, които ще отпускат банките, ще бъде по-ниска от тази на потребителските кредити, а сумата ще се връща до 5 години.

След подобряването на енергийната ефективност на жилищата 20 процента от средствата ще се опрощават. За сравнение, в Чехия държавата е поела до 70% от стойността на заемите за саниране на жилищата.

За да стартира цялата тази процедура обаче, е необходимо парламентът да приеме проектозакона за етажната собственост. Защото кредит ще могат да теглят само регистрирани асоциации на собствениците на жилища, които няма как да се създадат преди приемането на закона. Самата процедура по създаването на тези юридически лица от страна на живеещите в един блок е твърде оспорвана.

Обслужването на кредитите ще става чрез български банки, които са подписали споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие. ЕБВР ще отпусне 50 млн.евро за кредитната линия за финансиране на проекти по енергийна ефективност в бита, а Международната финансова корпорация дава гранд от 10 млн.евро за финансовото структуриране на проекта.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?