От мегапроектите на Ердоган до мегапротестите на турците

Реджеп Ердоган

Истанбул и неговият символ - площад Таксим, много пъти са ставали арена на демонстрации. Но такива бурни и масови протести, каквито станаха тук през тази седмица, не се помнят отдавна. Жени с тенджери в ръце, със забрадки и без забрадки, консервативни ислямисти и хора с либерални възгледи, амбулантни продавачи, професори, студенти, интелектуалци, познатите ни от телевизионните сериали актьори Халит Ергенч /Великолепният век/ и Бергюзар Корел/1001 нощ/, Мемет Али Алабора, Махсун Кърмъзъгюл и известната екоактивистка Пелин Бату, хора с различни политически възгледи участваха в демонстрациите. Това са най-големите протести от идването на консервативно ислямистко правителство на Реджеп Тайип Ердоган преди десет години на власт.

Протестите започнаха срещу плановете на правителството за застрояване на централния парк Гези, според които трябва да бъдат изсечени стотици дървета, да се реставрира една османска казарма и на мястото на културния център Ататюрк - една също емблематична сграда, да бъде построен нов мол и нова джамия.

Но това обединяване на хората около дърветата или "партито на дърветата", както го нарече коментаторът от в. "Миллиет" Джан Дюндар, е само видимата част от айсберга.

"Същинската причина за гнева на хората на Гези парк, не е само екологична. В основата му лежи инатът на Ердоган и на правителството да налагат проекти и политика, изхождайки от позицията "Ние имаме мнозинство, вие трябва да ни се подчинявате", коментира журналистката Назлъ Ълъджак от близкия до правителството вестник "Сабах".

През тези дни станахме свидетели на изригването на гнева на турците, който бе натрупван от дълго време. Зад това натрупване стои недоволството и от авторитарния режим на Ердоган, и от налагането на мегапроекти за сметка на унищожаването на екологията, и от политиката във връзка със сирийската криза, и от налагането на ислямистките норми на живот върху цялото общество, между които е законът за забраната на алкохола, и опитите на правителството за спускане на информационна завеса, както направи по време на терористичните удари преди няколко седмици в пограничния град Рейханлъ, където загинаха над 52 души...

Недоволството се изразява и от разединението в турското общество на принципа на религията, което достигна апогея си при управлението на Ердоган.

Дали опиянени от икономическите успехи, управляващите се оказаха неподготвени към този изблик на народния гняв. Отначало пуснаха срещу демонстрантите на Таксим полицията със сълзотворен газ и водни струи, последваха побоища и нечовешко отношение към мирни хора. При стълкновенията бяха ранени 79 души, а над 900 души са били арестувани, обяви вътрешният министър Муамер Гюлер.

Но това само отприщи народното недоволство и екопротестите взеха политически обрат срещу действията на правителството и неговите строителни мегапроекти в Истанбул, като третия мост над Босфора и третото летище. Премиерът Реджеп Ердоган стана прицел на социалните мрежи, които го преименуваха "Тайип - химичното вещество". Хиляди хора скандираха "Тайип, иди си", "Оставка на правителството". Населението от 48 окръга /в Турция има 80 окръга/ подкрепи протестите, което също се случва за пръв път в новата история на Турция.

Под натиска на масите, правителството изтегли полицията. В опит да изглади нещата, Ердоган лично призна, че употребата на сила е била прекомерна и че ще има разследване. Истината е, че ако не бе дал нареждане на полицията да се оттегли, събитията може би щяха да доведат до политическа криза.

На Таксим сега е спокойно. Хиляди протестиращи в Истанбул отбелязаха като победа оттеглянето на полицейските сили от емблематичния за града и страната площад "Таксим", който стана арена на една от най-големите протестни прояви срещу управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Това се счита за победа на демократичните сили от една страна, а от друга - смятаните за варвари турци показаха, че могат да се борят за опазването на природата.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу прикани Ердоган да се извини пред турския народ заради демонстрациите, които предизвикаха и международни протести.

Проектът за преустрояване на Таксим бе спрян временно със съдебно решение, докато министерството на културата и туризма не изложи конкретно становище.

"Протестите в Турция са може би последното предупреждение към турския премиер. Ако той не желае площадът Таксим да заприлича на площада Тахрир в Кайро, Ердоган трябва да вземе на сериозно това предупреждение", коментира Баха Гюнгьор от Дойче веле.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган утре заминава на посещение в Мароко, Тунис и Алжир, но остава впечатлението, че въпреки мегапроектите и икономическия просперитет на Турция, не е готов за честен и открит диалог с турското гражданско общество.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани