От началото на годината темпото на икономически растеж в Източна Европа се ускорява

Страните от Източна Европа устояха на неблагоприятната световна конюнктура и от началото на тази година в тях е регистрирано ускоряване на икономическия растеж, обяви днес директорът на Виенския институт за сравнителни анализи на световната икономика (WIIW) Петер Хавлик, цитиран от Франс прес.

Като се има предвид твърде неблагоприятната световна конюнктура, в последните месеци страните от Източна Европа показаха учудващо добри резултати. Тези държави регистрират увеличение на брутния вътрешен продукт и на производителността, докато инфлацията в тях намалява, а износът им се увеличава, каза Петер Хавлик.

Петте страни от централна Европа, които се очаква да влязат в ЕС през 2004 г. - Унгария, Полша, Чехия, Словакия и Словения, през тази година ще отбележат среден растеж от 2,7 процента, а през 2004 г. - 3,2 на сто, прогнозират експертите от виенския институт.

За България и Румъния прогнозата за растежа през тази и следващата година е между 4 и 5 процента. Според официални прогнози на Европейската комисия, растежът в еврозоната през 2003 г. ще бъде доста под 1 на сто.

Основният двигател на растежа е вътрешното потребление, подчерта директорът на WIIW. Според него, въпреки повишаването на заплатите и нивото на живота и въпреки поскъпването на техните валути спрямо еврото, конкурентната позиция на страните от централна Европа остава добра. Техният износ продължава да расте и те завоюват пазарни дялове в ЕС, подчерта Петер Хавлик.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?