От НАП ще звънят по телефона на неплатилите актовете си шофьори

От НАП ще звънят по телефона на неплатилите актовете си шофьори

В следващите 30 дни 3 600 физически лица, които не са платили своите актове към КАТ и другите органи на МВР, ще получат телефонно обаждане от Националната агенция за приходите /НАП/. Задълженията на тези лица към бюджета са общо 3.3 млн.лв, съобщиха в сряда от приходната агенция.

Предишни информационни кампании на НАП са доказали, че телефонният контакт е ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите доброволно да покрият дълговете си към бюджета. Данните сочат, че след телефонен разговор над 70 на сто от длъжниците внасят задълженията си в уговорения срок, посочват от агенцията.

Невнасянето на публичните задължения в 14-дневен срок след позвъняването може да доведе до налагането на обезпечителни мерки и започване на процедура за принудително събиране на дълговете. Един от най-често използваните способи за събиране на дългове е налагането на запор върху заплатата на длъжника или на притежаваните от него моторни превозни средства и продаването им на търг. От НАП уверяват, че ако в двуседмичния срок след позвъняването постъпи плащане, няма да се пристъпва към продажба на имуществото на длъжника.

За длъжниците с актове към МВР в размер над 5 000 лв., публичните изпълнители на НАП директно ще пристъпват към налагането на запори, изземване на моторни превозни средства и публична продажба.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?