От неделя глобата за пътник без билет става 20 лева

От неделя, 1 април, глобата за нередовен пътник в градския транспорт на София става 20 лева. Това е част от промените, свързани с таксуването в масовите превозни средства, които бяха приети от Столичния общински съвет (СОС) неотдавна.

В момента глобата е 10 лева.

От неделя се премахват и билетите за двукратно пътуване в рамките на един час (наземен транспорт и метро), талоните за 5 пътувания за един пътник, електронният билет за 5 еднократни пътувания за един пътник, зареден в електронната карта за тролейбусите и трамваите, както и електронният билет за пет еднократни пътувания, заредени в електронна карта за пътуване с метро.

Картите за един месец за една линия остават без промяна. Отпадат обаче картите за две линии, както и картите за три и шест месеца за категориите пътници, които пътуват с преференции.

Студентски карти за пътуване по преференциални условия вече ще могат да се издават и на студенти срещу международна студентска идентификационна карта (ISIC).

От 1 май всички карти вече минават на електронен носител с изключение на еднодневните карти и картите за някои преференциални категории пътници по единен образец за страната.

Цената на абонаментните карти по редовна тарифа ще зависи от това дали са поименни или не. За поименните се запазват сега действащите цени. Абонаментни карти по редовна тарифа за една линия ще се издават само за един месец. Отпада абонаментът за две линии.

В сила влизат два нови абонаментни пакета – семеен и бизнес пакет. Семейният пакет дава възможност на родител да закупи на детето си ученическа карта за всички линии на 50% от цената ѝ, когато той си закупи поименна абонаментна карта по редовна тарифа за всички линии. Бизнес пакетът пък е подходящ за фирми и ведомства с най-малко 25 човека персонал, които редовно ползват услугите на обществения транспорт в София.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?