От неделя и във Великобритания няма да се пуши на обществени места

Британците се подготвят да не пушат на обществени места, тъй като забраната за това влиза в сила от 1 юли, предадоха информационните агенции. Двуетажните автобуси от градския транспорт се движат с надписи „Великобритания остава без тютюнев дим”, съобщава Дойче пресе, цитирана от БТА.

Цялостната забрана за пушене на обществени места бе въведена в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Великобритания се присъединява към все по-големия брой европейски държави, които наложиха пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места. Това вече направиха Ирландия, Италия, Малта и Швеция.

Направеното през януари предложение на европейския комисар по здравеопазването Маркос Киприану до 2009 г. да бъде забранено пушенето в целия ЕС спечели подкрепата на над 80% от жителите на ЕС.

През 2006 г. парламентът във Великобритания одобри забрана на пушенето на работни места, барове, клубове и ресторанти. Преди това депутатите отхвърлиха "по-мек вариант" на частично ограничение с аргумента, че ще е много трудно за осъществяване.

Правителството в Лондон предвижда, че 600 хиляди от 12-те милиона пушачи във Великобритания ще се откажат от вредния навик, а броят на стоте хиляди смъртни случая, свързани с тютюнопушенето, които струват на здравеопазването 1,7 милиарда лири годишно, може да намалее.

Хората все още ще могат да пушат навън и в домовете си и ще се допускат изключения за институции като казарми и психиатрични болници.

Църквите в страната изразиха протест срещу нелепите според тях инструкции, че също трябва да сложат знаци "пушенето забранено".

Гостите на хотели ще могат да си запалят цигара, ако са резервирали стая за пушачи, а изпълнителите на сцена ще могат да пушат , ако това е необходимо за "целостта на артистичния образ".

Забраната ще важи и за многото арабски кафенета в Лондон, където традиционно се пуши наргиле.

Двете камари на парламента също стават зона без дим.

Правителството заплаши със солени глоби до 2500 лири за обществени заведения, които не сложат табели за забрана на пушенето или пренебрегнат забраната. Пушачите нарушители подлежат на глоба до 200 лири.

Пушачите, които хвърлят угарки по британските улици, ще бъдат глобявани с 80 лири.

Споделяне

Още от Европа