От Никулден до Ивановден засилени проверки за безопасността на храните

От Никулден до Ивановден засилени проверки за безопасността на храните

Всички празници от Никулден до Ивановден ще бъдат покрити с проверки на Българската агенция по безопасност на храните в търговските обекти. Дежурен в агенцията ще приема сигнали за нарушения до 22 часа, съобщи изпълнителният директор на агтнецията Пламен Моллов пред журналисти в понеделник.

Горещият телефон за сигнали за нередности с храните е 0700/ 122 - 99

По думите на Моллов за агенцията вече е ежедневие да получава сигнали за баничка с камък или пирон. Моллов показа плик с кифла, в която купувач открил "неидентифициран предмет" и каза, че подобни "подаръци" са всекидневие в агенцията. В същото време заяви, че ролята на институцията е чрез контрол да гарантира отсъствието на подобни продукти в търговската мрежа. Наличието на чужди предмети в продуктите Моллов определи като лош самоконтрол от страна на производителите.

Агенцията е извършила над 120 проверки само за месец по сигнали основно за некачествени стоки, етикетирането и лоша хигиена. Най-масовите сигнали са свързани основно с некоректно отразяване на етикета, изтекъл или изтичащ срок на годност. Чест повод за сигнали е лошата хигиена в заведенията. За тези нарушения през  миналата година са съставени над 200 акта.

До края на ноември агенцията е бракувала 174 тона храни при 74 тона през цялата 2013 г. Общо 148 обекта са затворени.

Моллов отчете като проблем и нарасналият нелегален внос на забранени у нас препарати за растителна защита. БАБХ има идея да създаде борса за тези препарати, като целта е да се регулират основно техните цени.

Споделяне

Още от Бизнес