От ноември българското небе се отваря за "свободно планиране" на самолетите

От ноември в българското въздушно пространство за пръв път ще се въведе възможността за "свободно планиране" на маршрута на всеки полет, съобщи Диян Динев, генерален директор на държавното предприятие "Ръководство Въздушно Движение" (РВД).

Това е концепция, изискваща съответните усилия от хората, които обезпечават безопасността на полетите, но се прави в името на това всеки полет да може да се изпълни по възможно най-кратката траектория, точно както авиокомпаниите биха желали - с най-малък разход на гориво и отделянето на най-малко вредни емисии, обясни Диян Динев.

Броят на обслужените самолети от РВД се е повишил с близо 50% за последните десет години, отчете министърът на транспорта Данаил Папазов по време на официалното посещение на генералния директор на Евроконтрол Франк Бренер у нас.

България устойчиво понижава таксите за аеронавигационно обслужване, като намалението достигна около 35% за десетгодишен период, а същевременно отчитаме повишаване на обслужените въздухоплавателни средства, допълни министър Папазов. По думите му това е отличен пример за ефективност на системата, като се гарантира капацитета на въздушното пространство и не се допускат закъснения на полетите. Благодарение на този факт, от миналата година България е в челната тройка на страните по изпълнение на разчетите за разходна ефективност, посочи транспортният министър.

Посещението на шефа Евроконтрол, където България членува от 1997 г., е оценка за ролята на страната ни за успешното развитие на системата за управление на въздушния трафик не само на регионално, но и на европейско ниво, допълни още министър Папазов.

Бренер от своя страна отбеляза, че ефективността на управлението на въздушното движение в България е отлична, както и че концепцията на РВД за управлението на полетите отговаря на най-новите и модерни насоки в тази област. По думите му България заема ключова роля при справянето с постоянно нарастващия въздушен трафик и е в състояние да допринесе за успешното развитие на европейската аеронавигационна система.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?