От НСА алармират: Багери на частник рушат пътя към учебната ни база в Несебър

Багери са щурмували базата на НСА в Несебър в ранните часове на днешния ден, съобщиха от спортната академия. “Собствениците на поземлен имот – 51500.500.127 разрушиха единствения път, който свързва Несебър и учебната база на НСА с пристана и плажа”, се казва в съобщението.

Въпросният спорен терен с площ 6 декара е реституиран през 2008 г., а собственикът планира изграждането на хотел, твърди ръководството на академията. От НСА смятат, че реституцията е незаконна и е извършена чрез подправени документи. По случая има образувано дело, което все още не е приключило. Очакват се доклад и предложения на регионалното министерство за крайното решаване на дългогодишните конфликти между НСА "Васил Левски", Община Несебър и частни собственици на поземлени имоти.

Частник обаче решил да изпревари събитията и преди седмица пратил строителна техника на мястото, съобщават още от НСА.

Сигнал до МВР и прокуратура прекъснал работата на машините, навлезли през огражденията на НСА. Техниката разрушила част от електропреносната мрежа и съборила дърветата в имота.

Прокопаният терен вече представлявал реална свлачищна зона и опасност за съседен хотел, казват още академията.

От НСА уточняват, че са готови за нови протести и жива верига от студенти, каквито имаше от 2008-ма година насам. “Студенти спряха безумието на "дупките" с жива верига до пристигането на органите на реда. Студентските протести, които бяха предизвикани в средата на март с нахлуването на машините на територията на НСА, ще продължат, докато учебният комплекс не бъде окончателно решен в полза на запазване на статута му като публична държавна собственост", се казва още в съобщението на НСА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?