От около 7 хил. препломбирани бензиноколонки десет хванати да мамят

Тайна засега остават нарушителите и междинните резултати от проверката за картел при горивата

Трети ден ударно се сменят пломбите на бензиноколонките, сн. БГНЕС

Близо седем хиляди бензиноколонки са проверени и препломбирани, за да спрат измамите със зарежданото количество, стана ясно от думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски в петък привечер, след като около обяд от подопечното му ведомство съобщиха за 3250 сменени пломби, а два часа по-късно зам.-министърът увеличи бройката на над 5200.

От изнесената статистика се оказа, че за няколко часа са сменени повече плобми отколкото за повече от два дни от сряда сутринта, когато премиерът Бойко Борисов пред телевизионните камери преди заседанието на правителството показно нареди да се сменят всички пломби на бензиностанциите

Заловените да лъжат в обемите пък са нищожно малко на фона на твърденията на министър-председателя Бойко Борисов от сряда, че масово всички бензиностанции злоупотребяват със зарежданите и отчитаните като продажба количества горива, за да не плащат данъци.

"Намаляване на цените, да спрат да крадат, да спрат да лъжат с фискалните…Те едните мамят в едно, другите мамят в друго, третите – то е цяла палитра от измами. То така е подредено, че всеки по някакъв начин се е впил в системата и е доволен", коментира и в петък пред Нова телевизия Борисов.

При над 11 хиляди бензиноколонки у нас от сряда сутринта, когато премиерът нареди препломбирането им, до петък сутринта са проверени и сменени 3250 пломби, съобщиха от Министерството на икономиката пред Mediapool, а после статискитака рязко скочи и нещо чудно нормата да е изпълнена до събота, когато трябва да се докладва на Борисов, който в типичния си стил нареди: "Ако трябва министри, заместник-министри отивате и от пломба на пломба вие ще гледате... В събота сутрин да ми се доложи тази задача"..

Само при осем от бензиноколонките са установени отклонения в измерваните количества и те са запечатани, а на собствениците им са дадени предписания да отстранят проблемите, казаха от ведомството по обяд. Часове по-късно при над два пъти повече проверени и препломбирани бензиноколонки нарушителите набъбнаха до 10. Първаначално от министерството не можаха да кажат дали има санкции, но после зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева каза пред БНР, че има наложени глоби но 1000 лв. на хванатите в измама.

От обясненията на икономическото министерство стана ясно още, че в ударната акция, обявена от Борисов пред телевизионните камери преди заседанието на Министерския съвет в сряда, участват и екипите на Държавната агенция по технически надзор и метрология, за да проверяват качеството на горивата, 40 процента от които по думите на Борисов били смесени с терпентин.

Какво са установили към момента от ДАТНМ обаче ще разберат на този етап само премиерът, който е получил доклад от предишни проверки, и прокуратурата, на която щели да бъдат дадени нарушителите. Техните имена засега остават дълбока тайна, напук на призива на потребители в социалните мрежи: "Дайте ни имената, да знаем къде да не зареждаме!".

Обществото няма да разбере и междинните към момента резултати от започнатия преди два месеца от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) секторен анализ на пазара на горивата, който трябва да установи дали има договорки между дистрибуторите за цените на дребно, тъй като суровият петрол поевтиня драстично през последните месеци, а това не се усеща чувствително на бензиноколонките.

От антимонополната комисия съобщиха, че в петък, за когато Борисов им постави крайния срок за пълния доклад, той ще получи текущите данни. Хората обаче няма да разберат какви са те, тъй като проучването трябвало да бъде напълно приключено, за да се съобщи дали може да се предявят обвинения за картел на пазара на горива или такъв няма, обясниха от комисията пред Mediapool. Кога ще са готови окончателните им данни, те не можаха да кажат.

Последния път, когато правиха подобен анализ за пазара на горивата, това им отне времето от 2010 до 2012 г. и първо комисията предяви обвинения за договорени цени между "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД, но само три месеца по-късно съобщи, че картел няма.

Дали и сега потребителите ще чакат две години за решение, което може да е сходно на предишното, предстои да се види.

Сипването на сол в потребителската рана за цената на горивата обаче идва два месеца преди местните избори и в момент, в който цената на суровия петрол докосва 40 долара, но за бъдещи сделки и за сортове нефт, които не се преработват в бургаската рафинерия на "Лукойл". Това все пак влияе и върху цената на сорта "Юралс" и така или иначе в следващите седмици пазарната логика ще доведе до поевтиняване на горивата на дребно у нас, както междувпрочем вече се забелязва ефектът при цената на природния газ и тя пада трето тримесечие, а от октомври ще намалее с още 17 на сто.

Това съвпадение на чисто обективни пазарни процеси и обявените от премиера акции в бъдеще лесно се трансформира в изявления като : "Ето какъв е ефектът, когато държавата започне да си върши работата".

Дали обаче наистина я е свършила, всъщност ще стане ясно на доста по-късен етап, ако паметта на обществото не е толкова къса.

Друг е въпросът, че лошите търговски практики не се удрят с показни акции и закани, а с тихомълком свършена работа, чиито резултати накрая се обявяват с конкретни нарушители и предприетите срещу тях наказателни действия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес