От октомври газът у нас може да поскъпне с над 14 на сто

От октомври газът у нас може да поскъпне с над 14 на сто

От октомври 2018 г. се очаква цената на природния газ у нас да се повиши с над 14 на сто, сочат прогнози на държавния доставчик "Булгаргаз" обявени в петък, каквото е изискването на Закона за енергетиката. Какво точно поскъпване дружеството ще внесе за одобрение в енергийния регулатор ще стане ясно но 10 септември. Възможно е да има промяна в окончателните разчети, а и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обичайно натиска надолу – кога с повече, кога минимално, поисканото увеличение.

Разчетите на "Булгаргаз" сочат, че цената на суровината през четвъртото тримесечие на 2018 г. трябва да е 458.44 лв. за 1000 куб. м или 43,54 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Спрямо сегашната тарифа увеличението на цената при измерване на обема на доставките е 57.49 лв. за 1000 куб. м или 14,34 %, а при цена за енергия – 5.75 лв./МВтч или 15,22%.

Доставчикът обяснява, че поскъпването се дължи на очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, на по-високия курс на щатския долар спрямо лева, но и също така вкарва в цената негативния за финансите му ефект от това, че регулаторът одобри за третото тримесечие по-ниска от исканата цена на газа.

Последно КЕВР определи от 1 юли 2018 г. поскъпване с 10.8 на сто вместо с поисканите от "Булгаргаз" 18.05 процента. Комисията откри събрани в повече от "Булгаргаз" пари от предишни цени и реши сега да ги приспадне от тарифата, което предизвика недоволството на газовия доставчик. Той обвини регулаторът, че не изчислява правилно надвзетия и недовзетия му приход и в сегашното повишение вкарва и несъбраните суми по цените, които според дружеството са по-ниски от тези, на които внася руския газ у нас.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?