От октомври всички фирми на свободния пазар за ток

300 хиляди клиенти ще трябва да купуват скъпа енергия, ако не си намерят нов доставчик

От октомври всички фирми на свободния пазар за ток

От 1 октомври 2020 г. всички фирми, които ползват ток ниско напрежение, ще са длъжни да излязат от сегашния защитен пазар, който енергийния регулатор определя цените, и да сключат договор с доставчик на свободни тарифи. Засегнати ще са 300 хиляди небитови клиенти с годишно потребление от 4.5 млн. МВтч. Това предвиждат поправки в Закона за енергетиката, внесени в петък в Народното събрание от председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов и негови колеги от ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Това означава, че от тогава фризьорски салони, шивашки ателиета, обущарници и дори адвокатски кантори, чиито партиди за електроснабдяване са фирмени, ще трябва да си намерят доставчици на ток, различни от сегашните крайни снабдители ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Тези дружества също имат търговци на електроенергия, които могат да осигурят електроенергия, но на пазара още редица други частни доставчици, работещи в момента с големите предприятия и средните фирми.

Внесените поправки са коренно различни от обявените преди пандемията от коронавируса да засегне света намерения на управляващите. Предлаганите от Николов през февруари промени предвиждаха от 1 юли 2020 г. около 58 хил. стопански и битови потребители да бъдат принудени да излязат на свободния пазар на електроенергия, без право да се върнат на защитените цени.  Тогавашната идея беше от регулирания пазар да се изведат всички стопански потребители, чиито обекти са присъединени на 30 и повече киловата, и битовите абонати с присъединена мощност 50 и повече киловата. Изчислено бе, че това ще прелее 12 процента от регулирания пазар към свободния с борсовите цени.

Сега обаче е сменен подходът и реално либерализацията на пазара ще е далеч по-ударна и ще обхване много повече клиенти.

Според мотивите на вносителите засегнати ще бъдат около 300 000 потребители с годишно потребление от около 4.5 млн. МВтч. След извеждането им, регулираният пазар ще бъде свит до 10-10.5 млн. МВтч електрическа енергия и на него ще останат само домакинствата.

В 15-дневен срок от влизането в сила на поправките ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" ще трябва да изпратят уведомления до засегнатите клиенти, че трябва да си търсят други доставчици. Ако не намерят такива, те няма да останат без ток, а ще получават такъв от доставчици последна инстанция. Реално такива са същите тези три дружества, които означава, че те ще продължат да осигуряват електрозахранването, но на определени им цени от КЕВР, които са доста по-високи и от регулираните, и от тези на свободния пазар. В момента същото правило важи за бизнес клиентите, ползващи електроенергия на средно напрежение. Схемата е такава, за да се стимулират фирмите да търсят доставчици, а те на своя страна да се конкурират за тях, предлагайки им атрактивни цени и евентуално добавени услуги.

"Една от очакваните ползи от тази мярка е да доведе до засилване на конкуренцията сред търговците, както и поява на нови търговци. Свободният пазар гарантира конкуренция и справедливи цени в полза на потребителите", отбелязват инициаторите на промените. Те посочват също така, че на европейските пазари на ток цените през последното тримесечие на 2019 г. са спаднали със 7 на сто спрямо предходното тримесечие до 43.9 евро/МВтч. На българската борса също има спад не само за този период, а и от началото на 2020 г. Освен това българската борса наесен ще има още едно пазарно обединение с европейските пазара, което също се очаква да се отрази надолу в цените на свободния пазар на тока.

Те предлагат Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определи два вида цени от 1 юли  2020 г. Формулировката предлага, че регулаторът няма да се възползва от предоставеното му по-рано право да отложи с два месеца влизането в сила на новите тарифи и те да започнат да се прилагат от 1 септември заради коронавируса. Сега се предвижда КЕВР да приеме цени за домакинствата - от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г., и такива за небитовите потребите, които обаче ще важат до 30 септември 2020 г.

Вносителите на промените се аргументират и с това, че Европейската комисия поставя условие за старт на отлаганата с години либерализация на електроенергията пазар, за да одобри прилагането на механизъм за разпределяне на капацитети сред електроцентралите. Този механизъм държавата иска да започне да прилага още от следващото лято, чрез провеждане на търгове сред съществуващи, нови и дори чужди електроцентрали, които чрез предложени цени на тока да получават субсидии за дейността си. Тъй като това е държавна помощ, механизмът, на който се разчита да подобри финансовото състояние на държавната въглищна централа ТЕЦ "Марица Изток 2", трябва да се одобри от Брюксел. Преговори по него вървят от миналата есен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес