От опозиция СДС пак става “коректив” на ГЕРБ

На 5 юни партията ще има временен лидер

Борис Марков

От опозиция СДС отново се превръщат в коректив на ГЕРБ, връщайки се към позициите си от 2009 година, когато подкрепяха спечелилата тогава изборите партия на Бойко Борисов и се надяваха да ѝ станат коалиционен партньор. Това стана ясно във вторник на пресконференция, след заседание на Националния изпълнителен съвет (НИС) на формацията. Интересът на медиите бе предизвикан най-вече от интригата кой ще е следващият лидер на партията, след като преди две седмици Мартин Димитров подаде оставка, тъй като в Националния съвет на СДС надделяха гласовете за разтуряне на Синята коалиция с ДСБ.

На 5 юни Националният съвет на СДС ще избере временен председател и ще бъде насрочена дата за вътрешнопартийни избори, най-вероятно през септември, които да излъчат нов лидер.

По неофициална информация възможните варианти за и.д. председател на партията са Любомир Ковачев или Вълчо Чолаков (и двамата членове на ръководството).

И.д.лидерът ще подготви партията за вътрешни избори, обясни Борис Марков, един от най-отявлените противници на съюза с ДСБ, който пое ангажимент да не се кандидатира за председател и ако бъде предложен да си направи отвод.

НИС на СДС излезе във вторник позиция, с която обявява, че основният му политически опонент остава БСП.

По отношение на ГЕРБ, СДС "декларира, че нито една грешка в управлението на държавата няма да бъде премълчана, нито един опит за възстановяване на практики и политики от комунистическото минало няма да останат скрити". В същото време "всяка инициатива, гарантираща развитието на демокрацията, икономиката и защитаваща християнските ценности ще бъде подкрепена...СДС ще продължи да е необходимият коректив на всички действия или бездействия на управляващите", се казва в позицията.

"Ние няма да се превърнем в лидерска партия, ще запазим характера си на общност на демократи със свободен дух и съзнание", декларира още НИС на СДС.

Главният секретар на СДС Борис Марков не можа да обясни защо партията му отново се връща към по-благосклонно отношение към ГЕРБ. Той отбеляза, че СДС не трябва да е “талибанска опозиция”.

На въпрос дали СДС продължава да е със снето доверие към вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов , каквато декларация подписаха СДС и ДСБ през 2011 г., Борис Марков не даде конкретен отговор. От думите му стана ясно, че СДС може би е ревизирал отношението си не само към ГЕРБ, а и към вътрешния министър, за чиято оставка настоява постоянно парламентарната група на Синята коалиция.

“При първата грешка на Цветанов ние отново ще поискаме оставката му”, обясни Марков.

“Ние няма да се превърнем в лидерска партия, ще запазим характера си на общност на демократи със свободен дух и съзнание”, се казва още в позицията на СДС до неговите избиратели. От СДС обещават още “вместо еднолични решения – експертни становища, вместо тайни срещи на елити – открити дискусии и вместо скрити договорски – публични позиции”.

Споделяне

Още по темата

Още от България