От отровата до "умното гласуване": пет факта за регионалните избори в Русия

Изглед от град Новосибирск

Опозиционният лидер е отровен, партията на Владимир Путин губи популярност, появяват се нови формации, в Далечния изток клокочи недоволство ... Напрегната е атмосферата на регионалните избори в Русия от 11 до 13 септември.

Франс прес предлага пет неща, които трябва да знаем за тези избори.

Кой гласува?

Гласоподавателите в 41 региона ще избират губернатори, депутати в регионални или общински законодателни събрания и четирима депутати във федералния парламент.

Властите разрешиха гласуване в продължение на три дни и секции под открито небе - официално с цел да се намалят рисковете, свързани с новия коронавирус.

Експериментално неколкодневно гласуване вече се състоя в края на юни при допитване за конституционна реформа, която по-специално даде на Владимир Путин правото да остане на власт до 2036 г. Опозицията сигнализира за масови фалшификации по време на вота.

Гняв и отрова

Изборите протичат в разгара на аферата с предполагаемото отравяне на Алексей Навални, противник номер едно на Кремъл. Той се разболя тежко в края на август при пътуване из Сибир, където бе пристигнал, за да подкрепи кампаниите на свои съюзници и да разследва корупцията сред местните елити.

Инцидентът предизвика международно възмущение: според Берлин, където е настанен в болница опозиционерът, последният е бил отровен с вещество от рода на "Новичок" - невротоксичен препарат, разработен от военните. Москва отрича.

Исторически протести разтърсват междувременно далекоизточния град Хабаровск, където десетки хиляди хора неспирно демонстрират вече два месеца срещу ареста на популярен бивш губернатор.

Движението се подхранва от недоверието на отдалечените региони (Крайния север, Сибир, Далечния изток) към Москва - обвиняват я, че си присвоява богатствата на тези огромни територии.

Прояви на солидарност с Хабаровск, както и с протестиращите в Беларус, започнаха в редица региони на Русия, което поражда възможност за нарастващ протестен вот по време на изборите.

Опозиционери и нови партии

Динамика внася в кампанията и присъствието на опозиционери, по-специално в Новосибирск - третия по брой на жителите град в Русия, където безпрецедентен съюз, обединил трийсетина независими кандидати, включително поддръжници на Навални, хвърля предизвикателство на партията на Владимир Путин - "Единна Русия".

В надпреварата се включиха и кандидати от четири нови формации, групирани съответно около консервативните ценности, предприемачите, екологията и новите технологии. Подозира се впрочем, че ги насърчава властта с цел да разцепи електората, ориентиран към опозицията, и да покрие изборите с лустрото на плурализма.

В кампанията участват освен това комунисти и националисти (Либерално-демократическата партия на Русия). Тази традиционна опозиция минава за лоялна към Кремъл, но напоследък неведнъж му е правила номера, печелейки избори срещу кандидати на властта.

"Умно гласуване"

Вместо да бойкотират вота, Алексей Навални и симпатизантите му внедряват тактика, наречена "умно гласуване". Властта най-често отказва да регистрира съюзниците им и те предлагат хората да гласуват за кандидата с най-добри шансове срещу представения от властта.

Този подход бе приложен успешно при оспорваните избори миналото лято в Москва, когато партията "Единна Русия" изгуби много места, най-вече в полза на комунистите.

След този вот властите засилиха полицейския и юридическия натиск върху Навални и неговите поддръжници.

Тест за Путин

В днешния труден социално-икономически контекст, без да забравяме обвиненията в корупция и непопулярната пенсионна реформа от 2018 г., "Единна Русия", партията на Владимир Путин, губи рейтинг, събирайки едва 30 на сто положителни мнения в последните анкети.

А след местните и регионалните избори в неделя ще остане само година до гласуването за Държавна дума през септември 2021 г.

Управляващата партия може обаче да разчита на подкрепа в административните органи, на мобилизация сред елитите и на традиционния си електорат.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят