От партията на Цветанов се роди "Технократи за България"

От партията на Цветанов се роди "Технократи за България"

Малко повече от два месеца, след като партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" бе регистрирана от съда, част от членовете ѝ се отцепват в нов проект. Формацията ще се казва "Технократи за България" и ще работи за ускорена модернизация на българското общество и икономика.

Става дума за експертен екип, който е решил да се отдели от партията на Цветанов заради различия.

"Можем да кажем, че причината за решението ни е недооценяване и неразбиране поради липса на експертиза в останалите членове на екипите", каза пред Mediapool един от напусналите - инж. Петър Петров, който е бивш главен секретар на "Републиканци за България” за област Пловдив и е участвал в екипа за секторна политика "Електронно управление".

По думите му напусналите са "няколко десетки", но партията бързо ще се разрасне. "Смятаме, че ще се справим с регистрацията на партията в рамките на месец - месец и нещо, за да участваме в изборите", каза Петров. Основната цел и идея на бъдещата формация е изграждането на Държавен облачен хъб.

"На "пазара на идеи" не се предлага реалистичен технократски партиен проект с ясни визия и стратегия за ускорен икономически растеж, а това е обективно незаета ниша в българското политическо пространство", се посочва в съобщение на "Технократи за България".

Новият политически проект обаче вижда "Републиканци за България" като евентуален бъдещ партньор. "Идеологически нямаме разминавания, имаме обща ценностна система. Там нямаме разминавания, имаме разминавания на ниво експертиза. Предлагаме една концепция, която е принципно ново ниво на развитие. (...) Отворени сме за партньорство дотолкова доколкото ние сме споделили нашите идеи и нашето ноу хау е в "Републиканци за България". Другите партии го нямат, не знаят нашите идеи и ако решат да работят по тях, ние сме отворени за партньорство", каза Петров.

Бъдещата формация, която ще се позиционира в център-дясно, ще търси евентуално взаимодействие и с "Демократична България", както и с други десни и центристки партии на базата на споделена ценностна система и сходство в целите.

"Решението на основния проблем на България – бедността, може да се случи чрез прилагане на конкретна методика за ускорено развитие, в контекста на новите реалности и високите технологии. Динамиката на последните събития изисква управлението на държавата да е в реално време, а това може да се реализира чрез административна миграция към Облачен технологичен модел, с асистиране от изкуствен интелект алгоритми. Визираните по-горе обстоятелства са причината експертите от "Технократи за България" да инициират публична дискусия, като част от планирана кампания за информиране на обществото за необходимостта от изграждане на Държавен облачен хъб", посочват "Технократи за България".

Бъдещата партия застава зад идеята, че Държавна агенция "Електронно управление", която е ресорната структура, е необходимо да се заеме със стратегическата задача по създаване на Държавен облачен хъб, който "да се превърне в основен стълб на националната сигурност и устойчивото развитие на страната ни през следващите няколко десетилетия, както е заложено в Европейските директиви, ратифицирани от България и националната програма за електронно обслужване".

"Ускорената модернизация на общество и икономика ще са пряко следствие от изграждането на държавна облачна инфраструктура, със съответната миграция на всички административно-правни и данъчни услуги. Чрез държавния хъб, социалните и административните услуги, данъчните и други облагания могат да бъдат прецизно и справедливо измервани, като всяко юридическо или физическо лице ползва и заплаща само това, което действително е получило/потребило като услуга или съдействие от страна на държавата. Всеки би могъл да заяви и ползва, под формата на облачна услуга или ресурс, само онова, от което реално има нужда или е задължен като юридически или физически субект. Прекият ефект е – постигане на пълна прозрачност на процесите, при минимални оперативни разходи за администриране на държавата", добавят експертите, отцепили се от Цветанов.

Според "Технократи за България" е необходимо държавата да инвестира в спешен порядък в изграждане не на асфалтови, а на дигитални "магистрали", по които да "потекат информационните потоци, обслужващи преките интереси на хората и бизнеса, при новите икономически дадености, оразмерени спрямо реалните потребности". 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?