От понеделник кубинците поне на теория ще могат да пътуват в чужбина

От понеделник кубинците ще могат да пътуват в чужбина, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен представител на имиграционните власти. На 14 януари влизат в сила чаканите с нетърпение от населението промени в закона за пътуванията, прокарани от президента Раул Кастро.

Всички кубинци на възраст над 18 години ще могат да пътуват извън страната. Непълнолетните им сънародници ще имат същото право при представяне на нотариално заверено разрешение от техните родители или настойници.

Очаква се промените в закона да са особено много от полза за няколкото милиона кубинци, които живеят в чужбина - около 80 процента от тях в Съединените щати - както и за спортистите, музикантите и други хора, които не са се завърнали в Куба след спортни състезания, турнета и мисии зад граница.

Миграционната реформа - първата предприета от комунистическия режим социална мярка, която отваря за кубинците вратите към света - бе обявена от Раул Кастро на 16 октомври.

От 60-те години на миналия век кубинците, които искат да излязат зад граница, трябва да кандидатстват за издаване на специално разрешително, като представят покана от чужбина. Те не могат да останат извън Куба повече от 11 месеца, като в противен случай губят правото си да се завърнат в страната и имуществото им се конфискува. С промените в закона правото на престой в чужбина се удължава от 11 на 24 месеца.

Съединените щати приветстваха миграционната реформа в Куба. Кубинските дисиденти обаче се опасяват, че властите ще продължат да не им разрешават да излизат в чужбина, тъй като законодателните промени гласят, че задграничните пътувания може да бъдат забранявани в името на националната сигурност.

Посещенията зад граница така или иначе ще си останат непосилна цел за огромното мнозинство от кубинците по икономически съображения. Официалната средна месечна заплата в страната се равнява на едва 20 долара, а всички необходими документи може да струват до 500 долара, към което трябва да се добави и цената на самолетните билети.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?