От президентството подозират, че МО предопределя сделката за новите изтребители

Визита на зам.-военен министър в САЩ предизвика противоречиви коментари

От президентството подозират, че МО предопределя сделката за новите изтребители
Визитата на делегация от военното министерство в САЩ предизвика подозрения в президентството, че везните в конкурса за избор на нови изтребители се накланят изкуствено.
 
"Не се ли погазват принципите за равнопоставеност и конкурентност между всички участници в конкурса?", коментира Димитър Стоянов, главен секретар в администрацията на президента Румен Радев.
 
Делегацията на МО в САЩ се води от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, който е ангажиран и с проекта за нов изтребител. 
 
"В делегацията е включен и ръководителят на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Такова посещение поражда въпроси, на които след време ще се търсят отговори. Къде е принципната позиция на МО или ще се процедира като през 2016 г. когато точно преди изпращането на искане за предоставяне на оферта зам.-министър Запрянов посети САЩ? Не се ли подлага на риск самият конкурс за придобиване на нови самолети?", коментира Стоянов във Фейсбук.
 
"Мислех си, че времената на министър Ненчев са отминали в МО-то, но явно нищо не се е променило!", добавя главният секретар на президентството, който е бивш началник-щаб на Военновъздушните сили.
 
 
Президентът Румен Радев и Димитър Стоянов участваха в подготовката на проекта в качеството си на ръководители във ВВС. Миналата година обаче парламентът върна стария проект за доработване с мотива, че в него по формални причини се изключва офертата на Португалия и САЩ за втора ръка F-16 заради това, че не се предлагала опция за разсрочено плащане. Тогава изборът бе да бъдат закупени нови машини "Грипен", който бе защитен и от държавния глава. 
 
Сега проектът на стойност над 1.8 млрд. лева с ДДС е във финалната си фаза, като военният министър Красимир  Каракачанов обяви амбиция да го подпише до края на годината. 
 
Визитата на делегацията бе обявена https://www.mediapool.bg/delegatsiya-na-voennoto-ministerstvo-zaminava-za-sasht-news282966.html преди ден от МО. В САЩ Запрянов ще има срещи в Пентагона, Държавния департамент и Конгреса.
 
За разлика от Стоянов бившият служебен военен министър и експерт на обединението "Демократична България" Велизар Шаламанов вижда положителни сигнали във визитата.
 
"Чудесна новина"
 
"Чудесна новина - дано резултат от това са нови Ф-16 като в Полша, Словакия и скоро Румъния, както и участие на САЩ в многонационални формирования у нас в рамките на адаптираното предно разполагане в Черноморския регион. Стратегическото партньорство със САЩ през последните вече почти 30 години е основният двигател за модернизация на отбраната ни и г-н Запрянов участва в този процес от самото начало", коментира Шаламанов във Фейсбук. 
 
"Дано с това посещение се ускори извеждането от експлоатация на старата и опасна за експлоатация вече техника от времето на Врашавския договор (освен че е несъвместима и ни държи извън модерните форми на сътрудничество със съюзниците) и замяната ѝ по изгодни програми с техника от САЩ и страни от НАТО", посочва той. 
 
 
"Никога не е късно да се опорочи нещо честно в България"
 
Димитър Стоянов обаче не е съгласен с него:  
 
"А г-н Шаламанов вече е определил резултата от това посещение - "Чудесна новина - дано резултат от това са нови Ф-16". Каква принципна позиция, каква откритост, каква равнопоставеност!  Никога не е късно да се опорочи нещо честно в България. Предполагам, че ще представлява интерес за българската общественост един протокол от проведено заседание на Съвет по отбрана от 22.08.2016 г. и каква е била позицията на зам.-министър Запрянов и на мин. Ненчев, а и на други фактори в управлението на Българската армия през този период!" 
 
Трудният избор
 
В проекта за изтребителите основната трудност ще бъде да се избира между нови и стари машини.
 
Основните конкуренти ще бъдат шведските нови изтребители "Gripen" и втора ръка F – 16 от Израел или от Португалия и САЩ. 
 
МО иска оферти и за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, втора ръка F/A–18E/F Super Hornet, нови или употребявани Dassault Rafale (Франция), нови или втора ръка Eurofighter, но те едва ли ще бъдат по възможностите на България. 
 
Още по време на парламентарната проверка експерти предупреждаваха, че в проекта се предлага избор между нови и употребявани самолети, който е много труден.
 
Какъвто и алгоритъм да използват българските Военновъздушни сили, при всички положения ще има аргументи "за" и "против" направения избор, като не се изключва дебатът да проточи проекта отново. 
 
По-късно във вторник в нов коментар по темата Велизар Шаламанов припомни, че България официално бе пред придобиване на боен самолет вече три пъти, като винаги е последвала смяна на правителството – през 2009, 2013 и 2016 г. 
 
"Сега е четвъртият опит и дано е успешен... Дано 20 години са достатъчни за узряване на военната експертиза и политическото лидерство. Кавото трябваше бе направено през 1999 година - време и сега нещо да се направи, за да вървим напред, а не да се въртим в омагьосания кръг на сивата зона. ", посочи Шаламанов. 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?