Вежди Рашидов с изповед пред наши медии в Брюксел:

От работа не успях да се почувствам министър, протестите са платени от мафиите

Сн. БГНЕС

Като направи уточнението, че вече може да говори свободно, защото е в оставка, министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че е е заварил кочина във ведомството и от работа “не е успял да се почувства министър“, но за три години и половина “няма един да е блъскал тенджери и чинии“ пред министерството.

Пред журналисти в Брюксел той изрази тревога от случващото се у нас като разви теорията, че на протестиращите е платено от “мафиите в енергетиката, наркоразпространението и фармацевтиката“.

“Много ме притеснява улицата, трябва всички да помогнем улицата да се успокои. Ако слушате посланията на митингите, това не са послания на хора, които могат да управляват България, жал ми е за страната“, каза той и обобщи, че “най-късият живот е животът на анархията, а след нея идва военно положение, като въпросът е да не го допуснем“.

Според министъра в оставка на протестиращите са били платени "сериозни пари", тъй като са носили хубави плакати и са били облечени добре. Според него парите за това може да са били осигурени от мафиите в енергетиката, наркоразпространението и фармацевтиката.

Министърът в оставка беше в петък в Брюксел, където се срещна с еврокомисаря Кристалина Георгиева. Той съобщи, че разговорът им е засегнал обстановката у нас, както и подготовката за отбелязването на предстоящите български празници в европейските институции.

“Важно е в Брюксел България да бъде натрапчиво присъстваща“, каза Рашидов, цитиран от БТА. “България е непозната страна, когато хората се виждат и опознават, създава се друга енергия“, добави той.

Рашидов разкри, че догодина през април тракийското злато ще бъде изложено в Лувъра, а музеят "Уфици" във Флоренция ще получи като дарение творби на седем български автори, сред които и негово произведение. Това щяло да бъде безплатна реклама за българското изкуство.

Министърът в оставка допълни, че на днешните си срещи в Брюксел с представители на европейските институции е получил много висока оценка за своята работа. Той отбеляза, че всички средства за култура от европейските фондове, до които министерството на културата е имало достъп, са усвоени.

“Средствата са послужили за възстановяването на театри и училища у нас. Много съм доволен от труда, който съм полагал в последните четири години“, заключи Вежди Рашидов, който за три години и половина не успял да се почувства министър.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?