От разследването на атентата в Бургас зависи дали ЕС ще обяви Хизбула за терористична група

Сн. БГНЕС/БУРГАСИНФО

Европейският съюз ще отчете като ключов фактор резултатите от българското разследване на атентата в Бургас при взимането на решение дали да включи ливанската шиитска групировка Хизбула в списъка си на терористичните групи. Това заяви френският посланик в Израел Кристоф Биго пред вестник "Джерусалем пост".

"Нашите британски приятели биха искали да включат военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС. Но основният елемент за това е какъв ще бъде изходът от разследването в България", каза посланикът в телефонно интервю за изданието, цитирано от БТА.

САЩ включиха Хизбула в списъка им на терористичните организации още през 1995 г.

София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула. До момента МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентатите, но все още не са идентифицирани.

Посланик Кристоф Биго също припомни, че България все още не е съобщила резултатите от разследването и че ЕС трябва да изчака този процес да приключи.

Преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че "имаме достатъчно информация, която ни дава основание да имаме предположения за извършителите и за групировката, която е извършила терористичния акт, но към настоящия момент нямаме безспорни доказателства, които да могат публично да бъдат оповестени".

Кристоф Биго коментира, запитан за ролята на Хизбула в подпомагане на сирийския режим да потъпква със сила продемократичното движение, че организацията е замесена в много неща и дори е част от ливанското правителство.

Нежеланието на Европа да последва САЩ и да включи Хизбула в списъка с терористични организации накара Джон Бренан, най-високопоставения съветник на американския президент Барак Обама в сферата на борбата с тероризма, през октомври публично да порицае ЕС. Той призова страните от ЕС да се присъединят към мерките, взети от САЩ спрямо ливанската групировка, и то не само като признаят терористичните и криминалните дейности на Хизбула, но и като ги осъдят и попречат на тези дейности, подчерта тогава Бренан, припомня "Джерусалем пост".

Френският посланик в Израел посочи, че европейските разузнавания дискутират американското настояване и допълни, че става дума за комплексна ситуация.

Биго добави, че Франция разбира много добре, че заклеймяването на Хизбула като терористична организация е важно за САЩ. Запитан дали Париж ще действа едностранно в тази насока и ще предприеме мерки срещу Хизбула на територията си, независимо от ЕС, Биго само допълни, че се обсъждат различни варианти.

През 2004 г. Париж самостоятелно реши да забрани приемането на сигнала на контролираната от Хизбула телевизия Ал Манар на френска територия, припомня израелският вестник.

Запитан относно медийните твърдения, че Франция не иска да посочи Хизбула като терористична организация, за да не развали дипломатическите си отношения с Ливан, Биго подчерта лаконично, че Франция има военни в Южен Ливан от 34 години, че познава добре ситуацията в Ливан и знае колко уязвима е тя. Той добави, че Франция знае добре какво представлява Хизбула и осъди антисемитските изказвания и отрицанията на Холокоста, направени от страна на лидери на ливанската групировка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят