От РБ предлагат нови правила за попълване на КЗК

От РБ предлагат нови правила за попълване на КЗК

Нови правила за избор на шеф на КЗК са внесли в парламента Петър Славов и Мартин Димитров от РБ.

Според тях трябва да се прекрати процедурата, която стартира на 24 февруари, и да започне нова. Депутатите предлагат и представители на неправителствения сектор да могат да внасят в парламента кандидатури за членове на КЗК, а депутатите да имат възможност да го припознаят и да ги внесат официално.

Идеята е освен това срокът за номинации за членове на КЗК да бъде 21 дни вместо 7, както е в момента, което да даде възможност за събиране на повече кандидатури. Според Славов възможно най-скоро трябва да бъде започната нова процедура, която да е прозрачна и публично достъпна.

Предложението на Мартин Димитров и Петър Славов идва, след като през март при изслушването на кандидатите за членове на КЗК Росен Желязков, единственият предложен за поста председател, оттегли номинацията си.

Така процедурата бе прекратена, а депутатите от Реформаторския блок обявиха, че е необходимо да бъде стартирана изцяло нова.

"При липса на кандидатура за председател на Комисията процедурата е опорочена и не може да бъде завършена", обясни Мартин Димитров.

Според народния представител "на много хора им е изгодно да си стои старата комисия, да няма ефективна битка срещу картелите и монополите, нищо да не се случва". "Това не може да продължава повече, това безвремие, този хаос. Трябва да има нова комисия, в която да има много сериозни граждански кандидатури, за да бъде битката срещу картелите и монополите ефективна", смята още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?