От Русия с кръв

Противници на Путин се ликвидират във Великобритания, равносметката до сега е 14 жертви

От Русия с кръв

Пищни лондонски имения. Ръчно рисуван "Ролс-Ройс". И осем мъртви приятели. За британския посредник на имотни сделки Скот Йънг, който работи с руски олигарси критици на Путин, това означаваше зашеметяващи бонуси, но и постоянна опасност. Неговата смърт е една от 14-те, която американското разузнаване свързва с Кремъл, пише изданието "Бъзфийд" (Buzzfeed) в материал озаглавен "От Русия с кръв" (From Russia With Blood).

За мистериозната смърт на някогашния британски мултимилионер Скот Йънг се твърди, че също е виновна дългата ръка на Москва. Посредникът в сделки с имоти на много руски олигарси в Обединеното кралство загина при падане от балкона през 2014 г. В продължение на няколко години Йънг споделял пред приятелите и семейството си, че го дебнат руски наемни убийци. Той бил следен дори след като изгубил милионите си само за една нощ в мистериозна сделка с имот в Москва.

Скот Йънг бил деветият човек от приятелско-съдружнически кръг, умрял при подозрителни обстоятелства.Но когато полицията влязла в луксозното му жилище, тя обявила смъртта му за самоубийство и закрила делото.

От "Бъзфийд" твърдят, че след двегодишно разследване открили доказателства за убийството, които Скотланд ярд проспал. Журналистите открили огромен брой документи, записи на телефонни разговори и други тайни записи, доказващи, че Скот Йънг е част от кръг от 9 души, в който влизал и олигархът Борис Березовски. Всички те умрели при подозрителни обстоятелства на британска територия, след като станали врагове на режима в Русия.

От документите става ясно, че Йънг бил на мушката на руските служби за сигурност и мафия, след като уредил в полза на Березовски редица сделки, разгневили Кремъл

Според британската полиция смъртта на нито един от деветимата не е подозрителна. "Бъзфийд" обаче разкрива, че тайните разузнавателни служби на Лондон МИ-6 поискали от САЩ информация за всеки един от покойниците "в контекста на убийства".

Преди броени дни "Бъзфийд" разкри, че американските служби информирали британците, че руският банкер Александър Перепилични, починал на Острова през 2012 г., най-вероятно е убит по пряка заповед на Кремъл. И за него британските власти обявили, че е умрял от естествена смърт.

Сега обаче изданието съобщава за подозренията на американските служби, че освен Перепилични, още 13 души са убити във Великобритания. Сред тях са Березовски и още 8 човека от неговия кръг. Общо жертвите са 14.Убийствата вероятно са извършени от руските служби за сигурност или мафиотски групировки. Двете сили понякога работят в заедно.

Березовски беше открит в банята си през 2013 г.с увит шал около врата. Това наведе на мисълта за самоубийство чрез обесване. Скотланд ярд излезе с тази версия, но американските служби подозират убийство.

Партньорът на Березовски - грузинският олигарх Бадри Патаркацишвили, почина от сърдечен удар през 2008 г. Същото се случи и с техния приятел Юрий Голубев - съосновател на печално известния петролен гигант ЮКОС, починал в Лондон през 2007 г.

И от Лондон, и от Вашингтон изтъкват, че руснаците са специалисти по убийства с отрова без оставяне на следа. Тя обикновено довеждат до сърдечен удар.

Сред възможните жертви на Москва са и двама британски адвокати, помагали на руските олигарси да преведат пари в Обединеното кралство. Стивън Мос умира от инфаркт през 2003 г. Стивън Къртис загива година по-късно в катастрофа с хеликоптер.

Преди Скот Йънг да умре, си отишли трима негови близки приятели - Пол Касъл, Роби Къртис (няма нищо общо със Стивън Къртис) и Джони Елишаоф. И трите случая били обявени за самоубийство.

В близките дни от "Бъзфийд" ще назоват и останалите от 14-те предполагаеми жертви на Кремъл.

Разузнавателните данни, според които режимът в Русия извършва убийства във Великобритания, идват на фона на все по-засилващото се безпокойство, че Кремъл се меси на Запад и най-вече на подозренията за връзка между Москва и предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп.

Руското правителство прие през 2006 г. нови закони, даващи право на тайни агенти да убиват врагове на държавата зад граница. През същата година двама убийци, служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) заминали за Лондон, за да отровят избягалия там бивш агент Александър Литвиненко с радиоактивен полоний. Според разследването на британска работна група, огласено през януари 2006 г., беглецът вероятно е убит по заповед на Путин. В случая става дума за ядрен тероризъм - нещо, което британското правителство не може да игнорира. 

Висши разузнавателни източници обаче твърдят, че други, не толкова явни убийства, са останали ненаказани.

Руските убийци си вършат пъкленото дело във Великобритания необезпокоявани през последните 17 години, заявяват пред "Бъзфийд" 17 бивши и настоящи служители на службите на Лондон и Вашингтон.

Причините Лондон да е сдържан са доста. Сред тях са страх от ответни действия, некомпетентност на полицията и желанието да бъдат съхранени милионите паундове руски пари, влизащи в банки на Острова.

Най-много Лондон се опасявал от политическия риск. В отговор москва можела да предприеме мощни кибератаки, които да дестабилизират икономиката. Тя можела да мобилизира и хора от многобройната руска общност в Обединеното кралство, които да причинят сериозни неприятности.

Службите на САЩ внимателно следят поредицата от убийства, защото се страхуват, че те могат да се пренесат и на американска земя. Опасенията се увеличили особено след мистериозната смърт на Михаил Лесин - основателя на телевизия Russia Today (RT). Той бе намерен мъртъв в хотел във Вашингтон през 2015 г. с рани от тъп предмет по главата, врата, краката, ръцете и гърдите. Следователите съобщиха, че руснакът е паднал пиян. От разузнаването обаче смятат друго.

При всички положения от Лондон вече сериозно вярват, че зад 14-те смъртни случая на британска територия стои режимът на Владимир Путин. Твърди доказателства все още няма. Начинът на действие на руските служби ще направи изключително трудно твърденията да бъдат доказани. Но това не е невъзможно.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?