От Русия с цена: Кой плати руската "хуманитарна помощ" за САЩ

От Русия с цена: Кой плати руската "хуманитарна помощ" за САЩ

Руският военен самолет натоварен с медицински материали се приземи в сряда в Ню Йорк, където авиодиспечерът благодари на пилота "за цялата помощ, която ни носите". Доставката на защитни средства и респиратори стана дни след като американският президент Доналд Тръмп говори по телефона с руския си колега Владимир Путин, който е обещал да помогне на САЩ в битката със смъртоносната епидемия от коронавирус.

Малко след като самолетът пристигна, говорител на Държавния департамент заяви, че САЩ са платили за доставените материали, което противоречи на първоначалното твърдение на Кремъл, че става дума за хуманитарна помощ, отбелязва "Москоу таймс".

Кой всъщност плати?

Ето какво казва Русия:

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в четвъртък, че Съединените щати са платили за половината от товара на самолета, докато Русия е дарила останалата част.

Преди това Кремъл определяше цялата доставка като "хуманитарна помощ".

Какво казват САЩ

"В продължение на телефонния разговор от 30 март между президента Тръмп и президента Путин, САЩ се съгласиха да закупят необходимите медицински материали", се казва в изявление на Държавния департамент в петък.

Материалите са предоставени на Федералната агенция на САЩ (FEMA) по извънредни ситуации в Ню Йорк, където са регистрирани 47 439 случая на коронавирус и 1374 починали от болестта (към 1 април -бел.ред.).

"Ето защо САЩ се съгласиха да закупят спешно необходимите лични предпазни средства от Русия, да се помогне на FEMA да реагира в Ню Йорк сити", заяви в Туитър държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

По-рано тази седмица Тръмп каза, че "Русия ни изпрати много, много огромен самолет натоварен с неща, медицинска екипировка, което е много хубаво".

Нито Вашингтон, нито Москва уточниха как е било платено за доставените материали. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза тази седмица, че Путин се надява, че САЩ ще върнат жеста, ако коронавирусната епидемия избухне в подобен мащаб в Русия.

"Двете страни в миналото са си предоставяли взаимно хуманитарна помощ във времена на криза и няма съмнение, че това ще става и в бъдеще, заяви Държавният департамент. "Сега е време да се работи заедно за преодоляване на общия враг, който заплашва живота на всички ни" .

Какво казват другите

Наблюдатели смятат, че доставката, която според Кремъл Тръмп е приел с благодарност, е пореден пиар ход на Путин, чрез който показва и на руснаците, и Запада, водещата роля на Русия в битката с пандемията и нейната съпричастност към нуждите на най-засегнатите държави, отбелязват западни медии.

В същото време пратката за САЩ може да се смята и за пиар преврат на Путин.

Руски опозиционни активисти разкритикуваха изпращането на медицински материали в САЩ, изтъквайки недостига в самата Русия на предпазни маски и медицинско оборудване за болниците в цялата страна.

Невероятната история с продадените на САЩ огромни количества медицински материали, чиято тотална липса се усеща в цяла Русия отвъд пределите на Москва, коментира Леонид Волков, близък сътрудник на известния опозиционен активист Алексей Навални.

"Това, разбира се, е съвременен римейк на износа на зърно от Съветския съюз за "твърда валута" в разгара на големия глад през 1932-33 г., отнел живота на милиони хора", казва Волков.

"Ние събираме пари из цялата страна да закупим защитни средства за лекарите, а нашите власти изпращат лична предпазна екипировка за САЩ. Каква подигравка", коментира в Туитър Лекарският алианс – професионална организация на медици в Русия с критични към властта позиции.

"Русия фактически продава на САЩ маски и медицинско оборудване, когато лекарите и сестрите из страната са оставени без маски и се заразяват взаимно. Това е чудовищно. Путин е луд", коментира Алексей Навални в Туитър, цитиран от Ройтерс.

Руското здравно министерство заяви в сряда, че е доволно от готовността на регионите да се справят с вируса. Но на много места има оплаквания, че медицинският персонал изпитва недостиг на елементарно оборудване.

Лекари от болница в Московския регион заявиха пред "Новая газета", че им е било казано да си ушият маските сами, докато държавната телевизия в Башкорторстан – регион на около 1000 км източно от Москва, наскоро показа на зрителите как да си направят лични маски, защото в аптеките са свършили.

Друг коментар в Туитър обръща внимание, че докато самолетът с респираторите се е приземявал в Ню Йорк, подобни доставки не стигат до нуждаещи се руски градове като Саратов и Воронеж.

Руското здравно министерство каза в четвъртък, че страната има достатъчно респиратори да посрещне настоящите нужди и че болниците ще получат допълнително други 8 000 в края на май.

Към 3 април броят на заразените от коронавирус в Русия нарасна с нови 601 случая, достигайки общо 4149.

Руската "помощ" разгневи и някои хора в САЩ. Бившият американски дипломат Брет МасГърк е сред тези, които разкритикуваха президента Тръмп, задето е обслужил пропагандния удар на Путин.

Миналия месец Русия изпрати в Италия военен конвой с медицински материали и военни лекари, които да помогнат на най-пострадалата от Covid-19 страна в Европа. Неназовани високопоставени източници от италианското правителство заявиха пред "Ла Стампа", че по-голямата част от помощта е абсолютно безполезна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?