От Салвадор към САЩ тръгна нов керван мигранти

От Салвадор към САЩ тръгна нов керван мигранти

Нова колона централноамерикански мигранти се събра и тръгна към САЩ, този път от Салвадор, след като през последните седмици хиляди други централноамериканци се отправиха на подобни походи и разгневиха с това президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Групата, която потегли вчера от столицата Сан Салвадор, се състои от над 300 салвадорци.

Преди това в средата на този месец хиляди хондурасци тръгнаха от страната си в голяма колона и се превърнаха във водеща международна новина, а също и в изключително важен въпрос преди изборите за Конгрес в САЩ.

Миналата седмица през Гватемала се движеше втора група хондурасци и в един момент достигна над 1000 души, но след това започна да се разпада.

Тръмп и неговата Републиканска партия се опитаха да превърнат имиграцията в един от важните въпроси преди изборите на 6 ноември, на които партията ще се бори да запази мнозинството си в двете камари на Конгреса, отбелязва Ройтерс.

Салвадорските мигранти са се организирали през последните няколко седмици в социални мрежи като Фейсбук и Уотсап, вдъхновени от кервана мигранти, предимно от Хондурас, който в момента прекосява територията на Мексико.

Докато напускаше Сан Салвадор, колоната беше придружавана от полиция. Мигрантите носеха раници и бутилки с вода и носеха шапки, за да се пазят от слънцето, а майки бутаха колички с бебета.

Лявото правителство на Салвадор заяви, че е солидарно с мигрантите и уважава тяхното право да се мобилизират, но ги призова да не излагат на риск живота си по пътя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?