От Салвадор към САЩ тръгна нов керван мигранти

От Салвадор към САЩ тръгна нов керван мигранти

Нова колона централноамерикански мигранти се събра и тръгна към САЩ, този път от Салвадор, след като през последните седмици хиляди други централноамериканци се отправиха на подобни походи и разгневиха с това президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Групата, която потегли вчера от столицата Сан Салвадор, се състои от над 300 салвадорци.

Преди това в средата на този месец хиляди хондурасци тръгнаха от страната си в голяма колона и се превърнаха във водеща международна новина, а също и в изключително важен въпрос преди изборите за Конгрес в САЩ.

Миналата седмица през Гватемала се движеше втора група хондурасци и в един момент достигна над 1000 души, но след това започна да се разпада.

Тръмп и неговата Републиканска партия се опитаха да превърнат имиграцията в един от важните въпроси преди изборите на 6 ноември, на които партията ще се бори да запази мнозинството си в двете камари на Конгреса, отбелязва Ройтерс.

Салвадорските мигранти са се организирали през последните няколко седмици в социални мрежи като Фейсбук и Уотсап, вдъхновени от кервана мигранти, предимно от Хондурас, който в момента прекосява територията на Мексико.

Докато напускаше Сан Салвадор, колоната беше придружавана от полиция. Мигрантите носеха раници и бутилки с вода и носеха шапки, за да се пазят от слънцето, а майки бутаха колички с бебета.

Лявото правителство на Салвадор заяви, че е солидарно с мигрантите и уважава тяхното право да се мобилизират, но ги призова да не излагат на риск живота си по пътя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят