От септември Косово е напълно суверенна държава

От ляво на дясно: Хашим Тачи, Михаел Шпинделегер и Питър Фейт

Косово става напълно суверенна държава от септември тази година. Това реши Международната управляваща група за Косово, създадена преди повече от четири години, за да контролира прилагането на плана на посредника на ООН Марти Ахтисаари. Участниците в групата – 25 държави, сред които САЩ, 23 страни от ЕС и Турция, решиха, че прекратяват своята дейност, а от септември тази година Косово придобива пълен държавен суверенитет.

"Мисията на международно наблюдение в Косово е прекратена от днес", заяви австрийският външен министър Михаел Шпинделегер след края на срещата във Виена на Международната управляваща група за Косово.

"Днес Международната управляваща група взе историческо и важно решение за Косово", заяви косовският премиер Хашим Тачи.

Цивилният представител на Международната управляваща група за Косово Питър Фейт заяви, че младата държава е станала "модерна, демократична, мултиетническа" страна. "Очевидно, има още работа за вършене, но е налице забележителен напредък", заяви Фейт, чиято работа приключва през септември.

В Косово обаче ще останат мисията на ЕС ЕУЛЕКС и международните сили на НАТО КейФОР.

В края на пътя на Косово към независимостта, страната трябва да стане членка на ЕС, заяви още австрийският първи дипломат.

Сърбия е недоволна от изтеглянето на международната общност, тъй като се опасява, че сръбското малцинство в Косово ще бъде оставено на произвола на мнозинството етнически албанци, отбелязва ДПА. Косовските сърби, които живеят в размирната северна част на страната, не приемат правителството в Прищина. Сърбите са само 10 процента от 2,1 жители на Косово, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Балкани