От септември – първа копка на пътни ремонти на всеки два дни

През следващия месец в цялата страна всеки втори ден ще се правят първи копки на различни пътни обекти от 2-ри и 3-ти клас благодарение на ускоряването на Оперативна програма "Регионално развитие". Това заяви регионалният министър Росен Плевнелиев по време на първа копка на кръговото кръстовище при моста в град Бяла.

В първия етап на програмата има 100 милиона лева за пътища и идват още 400 милиона - за 2011 година, уточни Плевнелиев.

Ако досега 2007 година е считана за пикова година за инвестиране в регионалните пътища от 2 и 3-ти клас – 200 милиона лева, то през 2011 година ще бъдат вложени 2.5 пъти повече пари – около 500 милиона лева, каза регионалният министър.

Освен това правителството цели да балансира изграждането на трите магистрали в Южна България с повече строежи по пътищата на Северна България, каза министърът. Той посочи, че по програмата "Транзитни пътища 5" на две правителствени съвещания е фокусирано вниманието върху важните пътища в Северна България – Видин – Лом, Русе – Силистра, Силистра – Шумен, Шумен – Карнобат, Ришки и Върбишки проходи и други.

Плевнелиев заяви, че в сряда в Министерството на финансите е внесено писмо за осигуряване на 61 милиона лева вноска на държавата, която ще отпуши изпълнението през 2011 година на пътни проекти за 300 – 350 милиона лева в Северна България по програмата на Световната банка и "Транзитни пътища V" на Европейската инвестиционна банка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?