От Сеул Тръмп предупреди Пхенян, че е готов да използва военна сила

Доналд Тръмп с южнокорейския президент Мун Дже-ин в Сеул

Американският президент Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че САЩ са готови да използват целия спектър от военни средства, с които разполагат, ако се наложи да защитават себе си и своите съюзници, предаде Ройтерс.


Тръмп каза на съвместна пресконференция с южнокорейския президент Мун Дже-ин, че е готов да направи всичко необходимо, "за да попречи на севернокорейския диктатор да заплашва животи . . . толкова ненужно", макар да се надява да използва всички средства, с изключение на военна сила.

"Не можем да позволим Северна Корея да заплашва всичко, което сме изградили", каза президентът на САЩ при посещение в Южна Корея.

Той все пак призова Северна Корея да "постъпи правилно" и каза, че "вижда някакво движение", но отказа да даде подробности.

"Надяваме се на Бога, че няма да се наложи да използваме" пълните военни възможности на САЩ, заяви Тръмп.

Американският президент беше посрещнат с официална церемония в Синия дом в Сеул, след което проведе разговор с южнокорейския си колега. Мун изрази надежда, че посещението на Тръмп ще успокои донякъде тревогата на южнокорейците във връзка със Северна Корея и ще бъде "повратен момент за уреждането на севернокорейския ядрен въпрос".

Мун заяви, че двамата с Тръмп са се споразумели за увеличаване на товароносимостта на ракетния арсенал на Южна Корея, посочват ДПА и Асошиейтед прес.

Мун каза също, че те ще си сътрудничат за засилване на южнокорейския отбранителен потенциал чрез придобиване или разработване на модерни оръжейни системи и че Тръмп е потвърдил "непоклатимия" ангажимент на САЩ към отбраната на Южна Корея.

За целта Сеул ще купи от Вашингтон оръжия за "милиарди долари", отбеляза той.

Тръмп показа признаци на готовност за преговори със Северна Корея, като я призова да "дойде на масата" и да "постигне сделка".

"За Северна Корея е разумно да дойде на масата и да постигне сделка, която е добра за севернокорейския народ и за света", каза той.

През първия ден от двудневното си посещение в Южна Корея Тръмп смекчи своя тон по отношение на Северна Корея. Той не отправи заплахи за "огън и ярост" срещу Пхенян, както по-рано, нито използва измисления от него подигравателен прякор "Малкия човек ракета" на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Споделяне

Още от Свят