От Шипка Румен Радев поиска разпускане на парламента

Преговорите за конституцията започват във вторник, обяви Караянчева

От Шипка Румен Радев поиска разпускане на парламента

"Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея.

Той смята, че предложенията на ГЕРБ за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.

"Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова конституция. Днешният парламент е дискредитиран, загубил е вече и легитимност, и достойнство. Виждате как партии сменят позициите си за 24 часа. Единственото вярно решение това е саморазпускане на това Народно събрание", каза президентът.

Преди това Радев бе поискал оставката на правителството.

Той обясни, че е чел проекта за нова конституция на ГЕРБ и посъветва всички българи да не "попадат в капана на Борисов".

"Всичко това е с цел да има дебат, да се печели време. Целта е личното спасение на министър-председателя за сметка на обществото. Ще има такива дебати, те трябва да се проведат, но след оставки", каза президентът.

Преди седмица Румен Радев обяви, че няма да внесе в този парламент своите предложения за промени в конституцията и съдебна реформа.

Президентът казва, че радикалното му говорене обединява хората срещу мафията. "Трябва да спрем мафията", призова той.

Радев изкачи стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини. След това ще произнесе слово по случай 143-годишнината от Шипченската епопея.

Преговорите започват във вторник

Във вторник започват преговорите за събирането на подписите за внасянето на проекта на ГЕРБ за нова конституция, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева в Златоград: По думите ѝ ГЕРБ ще говори с всички парламентарно представени групи, които са заявили желание да участват в дебата, а в края на седмицата Караянчева ще обяви как са миналите дебатите.

За внесянето на проекта за нова конституция има нужда от 120 подписа. Свикването на избори за Великото Народно събрание, което да разгледа проекта, се решава със 160 депутатски гласа.

"Ние отговорихме на исканията за Велико народно събрание, за промяна в конституцията. Тази промяна, която ние предлагаме, това всъщност е само една покана за разговор. Някой се опитва да каже, че едва ли не това ще бъде конституцията, окончателната, единствено и само на ГЕРБ, но това са абсолютно злонамерени говорители. Това е първа покана за разговор", каза Караянчева.

Тя присъства на официалното откриване на почти 3 метра висок паметник на Момчил войвода, който се издига до самия ГКПП "Златоград" на границата с Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от България