Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

От Сливница до Сардиния ще привличат туристи с къщи за гости и оброчни кръстове

Вторият проверен хотел е в Гургулят и е на бивша общинска съветничка от БСП

3 коментара
От Сливница до Сардиния ще привличат туристи с къщи за гости и оброчни кръстове

Местната инициативна група (МИГ) "Сливница-Драгоман" заедно с други два МИГ-а от италианския остров Сардиния ще привлича туристи чрез експониране на оброчни кръстове. Така ще се подпомогне местният бизнес - къщи за гости, ресторанти и услуги, а освен това общините ще станат по-разпознаваеми за света, поясни пред Mediapool изпълнителният директор на МИГ "Сливница-Драгоман" Венцислав Димитров.

Проект на МИГ "Сливница-Драгоман" беше вторият в проверката на общо 14 къщи за гости, предприета от новия министър на земеделието Десислава Танева. С цел прозрачност на проверките, на тях са канени и отделни медии.

Посетеният в понеделник хотел се намира в село Гургулят, община Сливница, и е собственост на бившата общинска съветничка от БСП Николинка Миланова. Тя обработва и около 200 дка земеделска земя, според публикуван документ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) от 2016 г.

Хотелът в Гургулят е построен по предприсъденителната програма САПАРД, а сега кандидатства за нова помощ от над 58 хил. лв. за дооборудване с водогреен котел по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. чрез т.нар. МИГ-ове (Местна инициативна група).

През настоящия програмен период се финансират къщи за гости и допълнителни дейности за тях единствено през МИГ-овете. Причината е, че приемът по другите две мерки с бюджет от 30 млн. евро не е отварян, заради скандала с къщите за гости за миналия програмен период 2007 - 2013 г., който се проверява от прокуратурата.

Именно медийните разкрития за евентуални злоупотреби по селската програма станаха причина за уволнението на земеделския министър Румен Порожанов и замяната му с Десислава Танева.

Тя реши да предприеме предварителни проверки за 14-те къщи за гости по МИГ-овете, преди ДФЗ да подпише т.нар. тристранни договори. Целта е да се установи дали работят както такива. Началото беше дадено в неделя с къща за гости в Лясковец, която се оказа изрядна. Проверката на втората къща за гости в село Гургулят също показа, че хотелът работи. В селото обаче има къща за гости, изградена по ПРСР 2007 – 2013 г. от Даниела Гергова, която е с нарушения и тя трябва да върне цялата субсидия, съобщи ДФЗ.

Последният финансов отчет на фирмата е от преди 10 години

Хотелът в с. Гургулят е изграден по предприсъединителната програма САПАРД от ЕТ "Николинка Алексиева - МАНС". Той е одобрен през декември 2006 г. и е платен през 2008 г., става ясно от съобщението на МЗХГ. Стойността на получената субсидия за фирмата не е посочена.

По това време собственичката на компанията Николинка Миланова е била общински съветник от БСП в община Сливница, мандат 2007 - 2011 г., видно от архива на Централната избирателна комисия.

"След построяването през 2008 г., обектът функционира като предоставя туристически услуги. Бил е проверяван от ДФЗ преди да бъде изплатено окончателното финансиране по програма САПАРД. В периода 2009 - 2013 г., в рамките на мониторинговия период, са извършени пет последователни проверки. Обектът работи, като предоставя туристически услуги", обяви Стефан Спасов, началник отдел в Министерството на земеделието, храните и горите след извършената проверка.

Той поясни, че хотелът действа като туристически обект и не се използва за лични нужди.

Има собствен интернет сайт, в който са обявени цени на услуги и форма за резервация, има договор с интернет сайт за резервации.

"При изписване на името на туристическия обект, той фигурира и в други сайтове, които предоставят хотелски услуги. По данни на собствениците, средната заетост на обекта на месец е около 25 нощувки", каза още Спасов.

Собственичката на хотела Николинка Миланова коментира, че е кандидатствала по програма САПАРД и е била одобрена. Обектът се посещава от гости основно през почивните дни.

Проверка на Mediapool в Търговския регистър показва, че последният публикуван финансов отчет на фирмата ЕТ "Николинка Алексиева - МАНС" е от 2009 г. Според него активите на фирмата, в които влиза и къщата за гости, са оценени на 428 хил. лв. Приходите ѝ от дейност възлизат на 115 хил. лв., като 80% от тях са от продажба на стоки, а останалите от предоставянето на услуги, за каквато е туризмът. Реализираната печалба е 1000 лв., докато година по-рано през 2008 г. фирмата е на загуба от 63 хил. лв.

Новият проект за котел

През 2018 г. Николинка Миланова отново с фирмата си ЕТ "Николинка Алексиева - МАНС" кандидатства пред МИГ "Сливница-Драгоман" с проект "Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)" по ПРСР 2014 - 2020 г. Стойността на исканата субсидия е 58 157 лв. Проектът е одобрен от МИГ-а и е представен пред ДФЗ за подписването на т.нар. тристранен договор още през 2018 г. и оттогава стои на трупчета.

"Кандидатствам за отопление, защото се изгарят по 100 кубика дърва за една година и е трудно да се поддържа топло", каза Миланова, цитирана от МЗХГ. Тя заяви, че проверката не я притеснява, защото не използва хотела за собствено жилище.

Стефан Спасов от МЗХГ уточни, че 14-те обекта са свързани с туристически дейности и проектните им предложения са подадени през новия програмен период. Той обясни, че преди да бъдат одобрени от ДФЗ, експерти от МЗХГ и ДФЗ ще направят проверка, чиито резултатите ще бъдат предоставени на фонд "Земеделие", който да ги вземе предвид при разглеждането на проектното предложение.

Предстои да бъдат проверени още 12 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Това означава, че една от поканените медии избира коя къща от списъка да бъде проверена. Собственикът ѝ се уведомява в деня, в който ще бъде направена проверката, за да няма изтичане на информация. Това обаче може да предизвика и непредвидена ситуация, защото бенефициентът може да отсъства от обекта поради различни причини – например да пътува извън страната.

Съвместен проект МИГ "Сливница-Драгоман" и с два МИГ-а от Сардиния

В момента МИГ "Сливница-Драгоман" разработва съвместен проект с други два МИГ-а от италианския остров Сардиния. За целта група от българския МИГ е посетила тази година Сардиния, което е струвало около 50 хил. лв.

Това е трансграничен проект, който се финансира с европейски средства и има за цел да разкрие духовното и културно наследство на тези области, каза Венцислав Димитров. Той обясни, че в Западна България има много оброчни кръстове, които по подходящ начин могат да бъдат експонирани с цел да привличат туристи.

Така ще се създаде работа не само за къщите за гости, но и за местния бизнес, а и ще бъде добра реклама за тези региони, каза още Венцислав Димитров.

В Сливница и Драгоман има изградени общо четири къщи за гости и всички те работят като такива, допълни той. Според ДФЗ обаче това не е точно така и проблем има с къщата за гости на Даниела Гергова, която трябва да върне парите.

Има идея и за организиране на фестивал на сиренето в Сливница, Драгоман и Сардиния по европроекта, който е с прогнозна стойност около 100 000 евро.

ДФЗ бави проектите на МИГ-овете повече от година

МИГ е местна инициативна група, която се създава по мярката за финансиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и изпълнява проекти на Водена от общността местна група. В тях влизат представители на публичния сектор, на неправителствения сектор и на местната администрация и те са независими от Министерството на земеделието.

МИГ-овете самостоятелно одобряват кои проекти да финансират със средства по ПРСР, като дейността им се контролира от ДФЗ. Фондът одобрява плащанията и отпуска парите за реализирането на проектите.

През настоящия програмен период 2014 -2020 г. на територията на страната има създадени 64 МИГ-а, от които шест са с население под 15 000 души и имат бюджети от 1 млн. евро. На останалите бюджетите са 2 млн. евро. Всички те имат задължение до края на 2019 г. да усвоят над половината от парите. В противен случай ще загубят част от финансирането.

Проблемът обаче е, че от 2018 г., когато са представени проектите в ДФЗ, вече около година няма никакво решение, а в същото време от нас се очаква да ги изпълним до края на годината, обясни Венцислав Димитров.

МИГ "Сливница-Драгоман" например е представила 18 проекта за одобрение в ДФЗ за подписването на т.нар. тристранни договори и чака решение. Бюджетът на МИГ "Сливница-Драгоман" е 1 млн. евро, от които малко над половината трябва да бъде усвоен до края на годината, за да не загуби пари. Проектите са за купуване на техника, благоустрояване на населените места, дооборудване на къщите за гости.

Според Димитров причината за забавянето е в променената нормативна база в хода на самата процедура. В началото решението е било да се кандидатства както през миналия програмен период – на хартия, но впоследствие е било решено това да става по електронен път, чрез системата за еврофондовете ИСУН. Разработването на модула се забавило, което довело и до забавяне на проектите по цялата селска програма.

И къща за гости с нарушения в Гургулят

По-късно ДФЗ съобщи, че в село Гургулят има още една къща за гости на ЕТ "Столичани – Даниела Гергова". По информация на сайта за разследваща журналистика "Биволъ" зад нея стои секретарката на община Сливница Ани Иванова.

Къщата за гости на ЕТ "Столичани - Даниела Гергова" е финансиран по мярка 311 за разнообразяване към неземеделски дейности по ПРСР 2007 – 2013 г. Одобрената субсидия е 391 160 лв., а заявените разходи - 559 904 лв.

Договорът за изграждане на тази къща за гости е подписан на 3 октомври 2014 г.

Във връзка с възникнали съмнения за нередност по проекта е извършена проверка на място от ДФЗ след като субсидията е била изплатена. Резултатите от нея, както и направените допълнителни административни проверки, са установили нередности. В съобщението на ДФЗ не е посочено какви са.

Заради установените нарушения ДФЗ е издал акт за установяване на публично държавно вземане на ЕТ "Столичани - Даниела Гергова" на 9 май 2019 г. и бенефициентът трябва да възстанови на 100% цялата получена субсидия от 391 160 лева. Актът е връчен на бенефициента на 23 май 2019 г., се казва в съобщението на ДФЗ.

Според Търговският регистър едноличен собственик на фирмата е Даниела Гергова. Компанията е регистрирана през 2013 г. с предмет на дейност селски туризъм. Фирмата няма публикуван нито един финнасов отчет за дейността си.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Чинчила
  #3

  Вече виждам как се движи туристопотокът - три дни на Сардиния и след това три дни в Гургулят. Общо шест дни в съзерцание на оброчни кръстове. Наистина взимат за идиоти.

 2. Знайко
  #2

  Май съвсем ни мислят за идиоти! Кой ще е този ненормалник, който ще отседне в къща за гости в село Гургулят. Може би го бъркат с улица Гургулят в столицата.

 3. Александър Борисов
  #1

  Поместената снимка на хотел ли е,или на отбранително съоръжение по границата със Сърбия ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.