От София до Варна по магистрала през 2018 г.

Снимка: БГНЕС

Автомагистрала "Хемус" би могла да бъде завършена до 2018 г. Оптимистичната прогноза направи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при откриването на 8-километровия участък от Шумен до Белокопитово.

С пускането на движението по този път ще се "освободи" околовръстното шосе около Шумен от големия трафик, каза министър Терзиева.

Пускането на отсечката се забави с десетина месеца заради археологически разкопки. Първата копка на обекта беше през юли 2011 г. Строителството на 8-километровото трасе струваше на държавния бюджет 45 млн. лв. Изпълнител на обекта е шуменската фирма "Автомагистрали Черно море“.

Дължината на магистрала "Хемус“, която трябва да свърже София с Варна, е общо 433 км. От тях в експлоатация вече са 167 км.

Строежът на магистрала "Хемус" е в индикативния списък за финансиране по оперативна програма "Транспорт" през следващия планов период 2014-2020 г. каза министър Терзиева. Според нея ако не е възможно да бъде осигурено европейско финансиране, ще се търсят други източници.

По думите на Терзиева има проектна готовност за изграждането на "Хемус" и то ще става според осигуреното финансиране.

Неотдавна бяха отпуснати 5.24 млн. лв. от еврофондовете за подготовката на необходимите документи, за да може да започне строителството на "Хемус“. План-графикът е предпроектни проучвания за трасето да бъдат направени до март 2014 г. До октомври следващата година трябва да е готов и докладът по оценка въздействието на околната среда, както и докладът от предварителните археологически проучвания. Крайният срок за изготвянето на идейния проект на магистралата е април 2015 г. Едва след като той е готов, може да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител, ако магистралата се строи на инженеринг – проектиране и строител.

Подготовка на предпроектни проучвания за доизграждане на магистрала "Хемус" се прави от обединение „ИНФРА-МИСТ-ДОПРАВОПРОЕКТ“. То спечели поръчката с цена от 4.22 млн. лв., като срокът за изпълнение на договора е 10 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес