От спасителния водопровод към Перник са положени 3 километра

Снимка: БГНЕС

От спасителния водопоровод към Перник до момента са положени едва 3 километра тръби. Това стана ясно на заседание на областната управа в четвъртък. Планираната дължина на водопровода е общо 13 км., а по график строителството, което започна на 1 февруари, му трябваше да завърши за около месец.

От думите на областния управител Емил Костадинов стана ясно, че между село Мало Бучино, където ще строи помпена станция и Перник, са положени само 3 километра тръби. По план отсечката между града и селото трябваше да е затворена до средата на месеца. Костадинов обясни, че щяла да се прави нова организация на движението.

Идеята на новото съоръжение е по него да се подава вода от яз. "Бели Искър", където пък ще бъде насочвана от водосборната зона на яз. "Белмекен". Перник е на воден режим почти три месеца. Вода се пуска по 7 часа в денонощието.

Строителството върви бавно, но пък язовир "Студена" започна да се пълни заради валежите и топенето на снега. През последните 10 дни нивото му се е покачил с 50 см. Това дава относително спокойствие, коментира Костадинов. В момента притокът към водоема е над два пъти по-голям от разхода. По данни на местното ВиК в "Студена" има над 3,6 млн. кубични метра, т.е. повече от 1 млн. кубика над мъртвия обем.

Споделяне

Още от България