От трети опит ще избират директор на болница “Шейново” в София

БГНЕС

Столичният общински съвет реши да се проведе нов конкурс за избор на директор на болница “Шейново” в София. Това ще бъде трети опит на общината да назначи шеф, след като в края на 2011 г. бившият директор Иван Костов подаде оставка по молба на премиера Бойко Борисов след два смъртни случая на родилки.

От тогава временно изпълняващ длъжността директор е Таня Андреева.

До парадоксалната ситуация се стигна след като двамата кандидати за поста Антоний Ненов и Таня Андреева на два пъти получиха еднакви оценки. Първият път комисията ги оцени с 5.25. Според общински съветници първоначално Андреева е имала по-висока оценка, но един от членовете на комисията е променил мнението си и така се е стигнало до изравняване на резултата. На повторното препитване двамата, които в момента са членове на директорския борд на болницата, отново са получили еднаква оценка - 5.50.

И двамата специалисти бяха изключително подготвени и беше трудно да се даде предпочитание на един от тях, твърдят съветници участвали в препитването от ГЕРБ и БСП.

Това е била причината да се обсъжда дори вариант за двама изпълнителни директори. Отказахме се от тази идея, защото трябваше да се променят редица нормативни документи, каза Николай Стойнев, зам.-председател на СОС и председател на комисията по избора.

Предстои попълване и на директорския борд на болницата, който остана само от двамата претенденти след като Иван Костов беше назначен за директор на “Първа АГ болница – Света София”, бивша “Тина Киркова” в началото на октомври.

Междувременно бившият шеф на “Пета МБАЛ – София”, бивша Пета градска болница, Васко Кацаров е оспорил избора на новия директор - коремният хирург Борил Петров. Мотивът му е, че е нарушена процедура по уведомяването за резултатите от конкурса. Кацаров научил за това от вестник “Монитор”. Според него комисията е трябвало да уведоми кандидатите официално, преди да пуска информация в медиите. Столичният общински съвет обаче отхвърли жалбата му. Очаква се Кацаров да обжалва избора и в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България