От три регионални ИСПА-проекта само един е в срок

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) управлява три проекта по програма ИСПА за 136 млн. евро, като само най-евтиният от тях ще приключи навреме – в края на 2010 г. Това каза в понеделник регионалният зам.-министър Лиляна Павлова при отчитане на напредъка по програмите ИСПА и "Регионално развитие".

В срок се изпълнява проектът за водният цикъл на Бургас за 21 млн. евро. Критично закъсняват проектите за водния цикъл на Русе (46.8 млн. евро) и за пречиствателни съоръжения по брега на р. Марица (43.4 млн. евро). При първия има проблеми с канализацията и кейова стена на брега на Дунав, но все още има шанс закъснението да се навакса.

Не стоят така нещата при изграждането на пречиствателни съоръжения по брега на Марица в общините Стара Загора и Димитровград. Проблемът е, че фирмата, избрана да ремонтира канализацията в Димитровград – германската "Хайдкамп", е просрочила договора с около 6 месеца и заявила, че ще довърши работата срещу допълнително финансиране. Договорътза 8.8 млн. евро е прекратен, регионалното министерство е блокирало банковите гаранции на фирмата и ще си иска обратно част от авансовото плащане. С остатъка от парите ще се избере нов изпълнител и ще се продължи проектът. Ако той не приключи до 2011 г., МРРБ ще връща на Брюксел цялата сума по проекта.

По отношение на Оперативна програма "Регионално развитие" Павлова отчете, че МРРБ е договорило 950 млн. лева от близо 2 млрд. лева финансов ресурс. Разплатени са 123 млн. лева или 4% от цялата сума по програмата и 13% от договорената сума. Сред приключените проекти са за общински пътища в Благоевград и Мездра и за подобряване на енергийната ефективност в училища във Венец и Габрово.

В момента МРРБ набира проекти за подобряване на енергийната ефективност в училища и детски градини за 105 млн. лева. За същите дейности университетите ще получат 38 млн. лева. Оценяват се проектите на 10 държавни болници, всеки за около 10 млн. лева за закупуване на модерна техника и монтирането ѝ. Ще се открие мярка за финансиране на т.нар. туристически атракции за 83 млн. лева. С тях общините ще могат да развиват обекти като Мадарския конник, Царевец, Етъра и т.н. По мярката за подобряване на градския транспорт в големите общини София ще получи 50 млн. евро. В началото на годината от столичната община казаха, че ще ги използват за закупуването на трамваи.

Павлова заяви, че министерството е облекчило процедурите по кандидатстване за европейски пари. Например, проектите на изрядните общини няма да минават през т.нар. предварителен контрол, който се извършва от Агенцията по обществени поръчки и бе въведен от бившия министър по еврофондовете Меглена Плугчиева, за да се възстанови доверието на Брюксел към нас. Опростен е и механизмът за разплащане с бенефициентите, премахнати са ѝ някои бюрократични усложнения.

Споделяне

Още от Бизнес